FilmTopTien 2.0

Het is alweer een tijd geleden dat een vriend en ik onze privé-FilmToptiens samenstelden. Om te kijken of die, na driekwart leven, een beetje overeenkwamen. Conclusie: nee. Maar dan ook totaal niet. Zelfs niet één film kwam in beide lijstjes voor.

Inmiddels, jaren later en vele films verder, vraag ik me af of mijn eigen lijstje nog wel klopt. Zijn er inmiddels geen indringers verschenen?

Daarbij vroeg ik me af of ik een in het vervolg vaste regel zal hanteren. Of alleen films in aanmerking komen die ik me direct kan herinneren. Lijsten van films bekijken en dan uitroepen ‘O ja, die!’, is dat bij dit spel toegestaan?

Ik besluit van niet. Een film kan alleen TopTienwaardig zijn als je ‘m in je brein paraat hebt.

En wat zijn dan de films die de afgelopen jaren onuitwisbaar waren? Die meteen omhoog komen?

Binnen een seconde:

The Net

Koreaanse, verrassende symmetrie.

Den Skyldige

Deense eenpersoons-Twelve Angry Men.

Na drie seconden:

Eternal Spring

Chinees-Canadese thriller-docu-animatiefilm.

Nu nog de vraag of er iets uit de oude TopTien moet wijken. Niet voor Eternal Spring. Drie seconden is daarvoor te lang.

Eens kijken, wat was het oorspronkelijke lijstje?

10

Una giornata particolare
Ladri di biciclette
Il Nuovo Cinema Paradiso
La meglio gioventù
One flew over the cuckoo’s nest
Paris, Texas
Das Leben der Anderen
The Seven Samurai
Taxi Driver
Twelve Angry Men
(Het begin van Once upon a time in the west)

*

Die laatste, nummer 10+, kan meteen weg. Een begin is nog geen film en een TopTien houdt op na tien.

Dan La meglio gioventù. Die kan tegen nieuwe kandidaten geen stand houden. Niet vanwege de kwaliteit, maar omdat die oorspronkelijk geboren is als serie, voor tv. Daarvoor in de plaats, onontkoombaar: Den Skyldige.

En The Net? Tja, even denken nog.

*

De twee TopTiens van toen.

TERZIJDE

Den Skyldige is zo’n film waarover je niet van tevoren moet lezen.