FilmTopTien

FILMTOPTIEN (2x)

Zeg me wat je eet, en ik weet wie je bent. Nou ja, bijna. En als je niets eet wat ik eet, zelfs niets wilt eten wat ik wil eten, kan je dan eigenlijk wel bij elkaar passen? Laat staan: samenwonen. Zeker, uitersten kunnen samengaan. Maar zou je zoiets ook moeten opgeven bij een datingbureau: ‘Kinderen geen bezw., frikandellen wel’?

 

Leiden.M
Leiden

 


Hoe zit het trouwens met andere dingen? Met de voorliefde inzake, bijvoorbeeld, films. Laatst dacht ik: laat ik eens een lijstje samenstellen van mijn toptien filmfavorieten. Niet in een andere volgorde dan wat je het eerst te binnen schiet. Als je ze moet opzoeken telt het niet.
Goed, ik kwam tot tien-en-een-half. Maar ja, het was mijn eigen spelletje, dus met over de schreef gaan benadeelde ik niemand.
Er kwam een vriend op bezoek. Het is een roestvrije vriendschap die dateert van onze kleutertijd. ‘Wat is eigenlijk jouw filmtoptien?’, vroeg ik. Het resultaat was verbluffend. Zelfs niet één film hadden we dubbel. Probeer het zelf maar eens.

 
Onze Filmtop-10,5

Ik

Una giornata particolare
Ladri di biciclette
Il Nuovo Cinema Paradiso
La meglio gioventù
One flew over the cuckoo’s nest
Paris, Texas
Das Leben der Anderen
The Seven Samurai
Taxi Driver
Twelve Angry Men
(Het begin van Once upon a time in the west)

Hij

Tati (4x)
My Fair Lady
The Sound of Music
Sliding Doors
Being there
The Pink Panther strikes again
Peter Pan

Hoe compatibel zijn we dus eigenlijk? Ben ik zwaarder op de hand en fliert hij fluitend door het leven? Je zou het bijna zeggen. En toch gaan we de rollator samen nog wel halen.
Hm, ga ik dit nu ook met mijn vrouw proberen? Even denken nog.

*

© Joost Overhoff