FilmTips 1

FilmTips


The Net *****

Vijf sterren voor een film die ik niemand wil aanraden. Want al is het zonder chirurgische ingreep, je komt eruit met een strakke maagband.
‘Het Net’ gaat over een eenvoudig iemand die per ongeluk verstrikt raakt, gekraakt raakt door iets dat groter is dan hijzelf. In die zin lijkt The Net op het hier eerder besproken ‘Glory’. In beide films wordt een man speelbal in een spel dat met spelen niets van doen heeft. Glory speelt in Bulgarije, The Net in Korea. In Noord- én Zuid- welteverstaan en daarmee is het een ‘dubbeldrama in spiegelbeeld’.

Korea is in feite één land met een streep erdoor. Die streep, getrokken door de geschiedenis, heeft van wat qua taal en cultuur een eenheid was twee werelden gemaakt. Extreem gescheiden, maar (heel soms) ook weer niet. Het net van een Noord-Koreaanse visser dat verstrikt raakt in de motor is voldoende om hem van de ene wereld te doen afdrijven naar de andere.
Daar wordt hij ontvangen met afwisselend begrip en achterdocht. Is hij een spion? Zijn ondervrager wil van wel, met een tunnelvisie bestaande uit rancune en promotiedrang.
De visser zelf wil maar één ding: terug naar het noorden, naar zijn gezin. Hij wordt vrijgelaten, niet bij zijn bootje, maar in het centrum van de zuidelijke hoofdstad Seoul. Daar staat hij dan, met dichtgeknepen ogen. Hij wil niets zien, wetend dat hij bij een terugkeer in het noorden ook daar over alles zal worden ondervraagd. Maar, alleen gelaten, is niet kijken onhoudbaar. Dus kijkt hij toch, en ziet. Luxe, maar ook de zelfkant van de vrije kapitalistische tegenhanger van zijn eigen land.
Hij keert terug naar huis, maar daar wacht hem de herhaling van het voorgaande in een noordelijke variant. Is hij een spion? Zijn ondervrager, ook die gedreven door oneigenlijke motieven, trakteert hem op dezelfde cocktail van psychische druk, fysiek geweld en lekkers. Het leidt allemaal tot een onafwendbaar Unhappy End.
Laatste shot: het dochtertje van de visser keurt en kiest. De nieuwe Sprekende & Bewegende teddybeer die papa uit het zuiden had meegenomen legt het af tegen de Niet-sprekende, Niet-bewegende & Wel-kapotte beer die ze had.

Yin_yang

Zwart-wit / Noord-Zuid, het lijkt simpel, maar…

De Zuid-Koreanen zijn verbijsterd dat de visser, door het lot verlost uit de hel, daarin terug wil. Naar zijn gezin.

De visser is verbijsterd door de suggestie die hem in het zuiden wordt gedaan: ‘Dan sticht je hier toch een nieuw gezin?’

*

Verbluffend 1
Toen ik in China studeerde ‘ontmoette’ ik daar Noord-Koreaanse studenten. Zelfs in het buitenland bleek hun isolement totaal. Ik pingpongde tegen ze, maar met ze spreken was uitgesloten.

Verbluffend 2
Onlangs ontmoette ik een Zuid-Koreaanse. Ze bleek nul (= 0) interesse te hebben voor de andere kant van de grens. Pas nu, met de dreiging op MAX, hooguit een beetje. Alleen uit lijfsbehoud.

*

Wind River ****

Je hebt van die mannen, zoals Jeremy Renner. Ze bieden fascinerend veel ‘man per kilo’.
De meeste mensen/mannen bevatten lucht of fluddervet, maar Renner lijkt wel massief eiken.

*

A Ciambra ***

Desolaat portret van zigeuners en Afrikaanse migranten in Calabrië, onderworpen aan de lokale autoriteiten: die van soms – de politie – en die van altijd – de ‘ndrangheta – de Calabrische mafia.

Draak.M
Calabrië (detail). Veelkoppige monsters zijn er niet nieuw.

*

Manifesto ***

Geslaagde Cate Blanchett-show, die heel wat lariekoek moet debiteren, maar dat met verve doet.

*

© Joost Overhoff