De Wielewaal

paradijs

 

Il Rigogolo – De Wielewaal

Wielewaal rijmt op graal. Terecht. Ook de graal is ongrijpbaar, terwijl je ‘m zo graag wilt zien.
Wat we laatst wel zagen was een symbool van de grenzeloze wielewaalofilie. Een Hollander in Toscane op de fiets. Zwaar zwetend. Dat kwam door die XXL-verrekijker om zijn nek. Maar helaas. Ondanks een half mensenlevenlang XXL-verkijken had hij de wielewaal nog steeds niet in zijn vizier gekregen. Om gek van te worden. Want om nou te zeggen dat il rigogolo een perfecte schutkleur heeft…
Opvallender kan een vogel nauwelijks zijn. Het mannetje dan. Knalgeel met zwart. Terwijl hij zich doorgaans ophoudt temidden van het groen. En om nou te zeggen dat-ie zich stil houdt… Ook niet.
Wat-ie daarbij te melden heeft is onduidelijk. Sommigen houden het erop dat hij zijn eigen naam scandeert. Wielewaal! Nou ja, die naam is leuk, maar meer niet. Nog gekker maken ze het bij Wikipedia. Daar beweren ze dat in zijn libretto oh-fluuo-fih-fioe geschreven staat. Daardoor weet je weer even dat de Wikiwereld er soms fluuo-fihend naast zit. Net als degenen die de WW-zang afdoen met Dudeljo! Neem me niet kwalijk. Dudel op! Nee, die Dudeljoërs moeten worden opgenomen in een vogelaarwijk.
Niet dat ik het zelf beter weet. Dat niet. Ik waag me er gewoon niet aan. De Wikiboys (m/v) dus wel. Twee keer zelfs. Ze melden ons ook nog dat het Duitse geslacht Von Bülow een wielewaal in het wapen heeft omdat ‘de naam van het geslacht lijkt op een van de roepen (“buuu-looo”) van de vogel’. Terwijl ze ons even daarvoor nog die oh-fluuo-fih-fioe in de maag probeerden te splitsen! Zeker, il rigogolo heeft meer dan één twitter op zijn repertoire, maar buuu-looo is daar niet bij. Ik gun die Bülows hun WW-wapen, daar niet van, maar dan gewoon omdat de WW nou eenmaal een pracht van een vogel is.
Heb ik ‘m dan gezien? Nee, ook ik niet. Laatst hoorden we ‘m, een eind verderop. Daarna gingen we er speciaal een keer naar terug. We hoorden hem weer, maar zagen ‘m niet. Hij doet het erom. Dat weten we nu zeker. Intussen tart hij ons namelijk tot het uiterste: hij is doorgedrongen tot dit paradijs. Alsof een koerier gewoon bij je aan de deur komt met een zwaar pakket, waarop staat: ‘De Graal’. Het hart klopt je in de keel. En wat zit erin? Niets.

Die dekselse wielewaal. De Oriolus oriolus. Zijn Latijnse naam komt van aureus, ‘van goud’. In tweevoud. Maar we zagen dat goud nog nooit. Zelfs geen glimp van zijn aureool.

Alle Details