368. Turnpakjes

Alweer gedoe over turnen. Aan die bezigheid werd ook op deze site al eerder aandacht besteed.

Wat nu weer? De Duitse turnsters zijn met het initiatief gekomen hun turnpakjes om te turnen.

Die pakjes moeten minder ‘bloot’. De turnsters zijn namelijk bang dat ze anders tijdens het turnen op oneigenlijke gronden worden bekeken. Zodat een spreidstand nog ongemakkelijker aanvoelt dan anders. Onder, vermeende, hitsige blikken.

Minder is niet altijd meer.

Vrijheid blijheid. Van mij mogen turnsters voor hun vloeroefening zelfs aantreden in een hoog gesloten overall en met geitenwollen sokken. Maar is het ook nodig?

Een Engels woordenboek:

Turn – To perform or accomplish by rotating or revolving: turn a somersault.

Turn on – To excite or become excited sexually.

Zoals eerder besproken, heeft naast het Engelse ‘turning’ ook het Nederlandse ’turnen’ etymologisch van doen met het Franse ‘tourner‘, net als ons woord ’toernooi’. Je wordt bijna duizelig van al dat gedraai. Maar raken wij van turnen als sport ook opgewonden, zoals de Duitse dames vrezen?

Ik niet. Integendeel. Ik schaal op de Ranglijst van Lustopwekkende Sporten turnen net iets hoger in dan curling.

Kijken naar turnen is net alsof je jonge vogeltjes, die net uit het ei zijn gekropen, hele loopings ziet maken. Je vergaapt je er wel aan, dat zeker, maar meer ook niet. Hoe ‘bloot’ hun pakjes ook zijn. Mensen die daarvan onzindelijk opgewonden raken moeten een gebiedsverbod krijgen in de buurt van evenwichtsbalken, padvinders en toetsenborden.

Turnpercentage?

Toegegeven, de mens is niets vreemds vreemd. Ik ken iemand die het roerend vond dat een dame van lichte zeden, wier raam hij dagelijks passeerde, in het volle zicht aardappels schilde. Totdat hij hoorde dat zij dit niet alvast deed in afwachting van klandizie, maar dat dat werkje juist onderdeel was van haar act. Piepers jassen turns them on! (Hoewel, misschien niet in overall).

Maar als knollen schillen sensuele wonderen kan verrichten, dan kan bijna alles… Dan zijn er misschien ook mensen die het warm krijgen bij het kijken naar het bezemen van ijs, of die aanslaan op een vogeltje aan de brug met ongelijke leggers. Maar of je nou voor een paar van dat soort types je kledingstijl moet aanpassen?

Iets anders is de vraag waar die ‘blote pakjes’ eigenlijk voor nodig zijn. Voor de beweeglijkheid hoeft het niet, zou je zeggen. Wordt anders dat blote ook door de draagsters ervan gezien als aantrekkelijk, maar dan ‘gewoon?’ Of denken ze dat je zonder zo’n minimaal pakje bij de jury minimaal zal scoren?

Zeker is dat het een trend lijkt ook tijdens het sporten aan bekoring te doen, anders dan door de uitvoering van de sport zelf:

Biathlondames, achterop gewapend met een geweer en voorop met make-up.

Hardloopsters in bikinivarianten, navelpiercings inclusief.

Nagels, zó lang dat je alleen al daardoor eerder bij de streep bent.

Enzovoort.

Nee, dan Fanny…

FBK


Eerder op deze site over turnen.

TERZIJDE

De atletiekunie blijft in elk geval terugslaan.

Elke extra poging mooi te zijn gaan zij nog steeds te lijf met loswapperstickers voor op de dijen en niet minder ontsierende borst- of rugnummers. Met als esthetische doodssteek: de veiligheidsspeld.