367. Oranje te boven

Goed, je bent eraan gewend. Aan oranje. Dat dat ‘onze ‘kleur’ is. Zelfs al is het een van de lelijkste kleuren die er zijn, hij verbindt ons toch. Door gewenning.

Maar hoe lang nog?

Stiekem zijn ze naast ons jaloers.

Zelf ben ik een groot voorstander van de monarchie, althans in de vorm van nu: de monarch heeft geen macht en toch staat hij hoger dan degenen die feitelijk wel macht hebben. Dat is goed. Dat is zelfs uitstekend. Het staat namelijk bij de echt machtigen een gevoel van almacht in de weg.

Maar inmiddels twijfel ik. Niet aan het systeem, maar aan ‘de poppetjes’. Kunnen we het die nog wel aandoen hun rollen te spelen in dit institutionele toneelstuk?

Het keerpunt was wellicht de spijtvoorstelling van Z.K.H & H.K.H nadat het hele gezin naar het buitenland was gegaan, in een tijd waarin gewone Nederlanders was gevraagd dat niet te doen. Terwijl wij, gewone Nederlanders, juist van hen eisen: een 24/7-spagaat. Ongewoon zijn én gewoon doen.

I.M.

Het koninklijk bankstel zat er voor de camera als twee geslagen hondjes bij. En deed boete.

Ik dacht: ‘Wordt het niet eens tijd dat we ze ontheffen van hun functie? Dat we de deur van hun gouden kooi opengooien? Bijna alles kunnen doen, maar bijna niets mogen… We hebben al de dierenbescherming, dus waarom zouden we deze mensen niet beschermen, tegen ons? Gewoon, door ze te ontslaan.

‘Ze worden anders vorstelijk betaald!’, hoor je al roepen, met de bekende oud-Hollandse onder- of boventoon. Meer of minder kwaaiig-afgunstig, in de trant van ‘Zakkenvullers! / Zij wel!’

Die riante beloning? ‘Vorstelijk’ komt nu eenmaal van ‘vorsten’. Maar zeker weet ik dat ik voor geen goud in die kooi zou willen zitten. En pootjes moeten geven, al hebben ze daarvan met dank aan het virus nu even vrijaf. (N.B. Echte koningen geven geen ellebogen).

Londen (detail)

Ondertussen wordt De Gouden Koets opgeknapt, maar inmiddels is dat archaïsche ding knap onmogelijk geworden. Doordat de voorstellingen die erop staan doen denken aan de goudmijn die zoveel verguldsel financierde, is het ondenkbaar dat die protskar nog terugkeert in het straatbeeld.

Misschien is dit wel een goed moment om van de koning een burger te maken, zodat hij (een beetje) wordt wat Nederlanders altijd willen. Dat eenieder neder komt.

NL-Café-WC

Mogelijk slaakt hij dan een ambteloze zucht van verlichting die je horen kan. Zelfs vanachter een oranje kapje.

TERZIJDE

Eenmaal ontslagen, mag de ex-Hoogheid wel thuis af en toe even in De Koets zitten, vind ik. Als dank voor bewezen diensten. En om af te kicken.

(De koets dan wel zonder pk’s).