ZAPATA / Lissabon

 

ReisTip

9

Restaurante-Cervejeria
ZAPATA

Lissabon (Portugal)

De inrichting is niets bijzonders, het eten is er, laten we zeggen: ‘rustiek’ en de naam komt uit Mexico. En toch is Zapata het soort Portugese restaurant waar je graag wilt zijn. Omdat het echt is. Zelfs al is het inmiddels ook door toeristen ontdekt.
Treffend is dat we er twee Nederlandse vrouwen ontmoeten die Zapata kregen aangeraden via professionele ’toerismehaters’, onder de naam wehatetourismtours.com. Die naam klinkt weliswaar ronduit tegenstrijdig, maar het geeft wel aan dat Zapata typisch zo’n zaak is voor

De-Toerist-Die-Niet-Wil-Toegeven-Dat-Hij-Er-Een-Is.

Zoals wij. De vraag daarbij is natuurlijk: ‘Hoe lang nog?’ Dat is nu eenmaal het gevaar van het doorgeven van dit soort ‘geheimen’, een dilemma waarmee ook deze site te maken heeft.
Bij Zapata zelf zijn ze er in elk geval blij mee. Nuno, zijn jongere (ontwapenende) zus en de rest van de familie werken er zich zes slagen in de rondte.
Zoals de Portugese keuken in het algemeen doet Zapata niet aan exquise liflafjes.

subtiel.M

Dat betekent niet dat je er geen kleine dingetjes kan krijgen. Maar dat ze zó klein waren, die caracóis, dat hadden we niet gedacht. Het zijn slakjes. Overal in de stad worden ze aangekondigd, als lekkernij van het seizoen, dus dat moeten we proberen. Maar we zien ze pas voor het eerst als ze voor ons op een bord liggen. Een hele berg. Die blijkt echter te gelden als ‘Kleine Portie’. Je krijgt er houten prikkers bij, om die kleine jongens uit hun huisjes te krijgen.

caracois.S

Maar prikkers blijken net zoiets te zijn als het aanbieden van lepels aan spaghetti-stuntelaars. Naast ons begint een drietal jonge vrouwen aan een nog veel grotere berg, maar dan zoals het hoort. Ze slurpen de slakjes naar binnen, wat simpeler klinkt dan het is.
Voor slakkenfans die te traag zijn om zo’n peuterberg te verwerken, geen nood. Ze hebben ook grotere soorten, waar je er maar een paar van krijgt.
Hoe dan ook is Zapata het soort plek waar je geen haast wilt hebben. Je zit er in een warm bad, de wijnen zijn er prima, dus de toekomst kan rustig wachten.

*

Restaurante-Cervejeria Zapata
Rua do Poço dos Negros, 41-49
Tel. 21 390 8942
Dicht op dinsdag

Alle ReisTips