Villa (Giustiniani) Massimo

 

ReisTip

8

VILLA (GIUSTINIANI) MASSIMO

Roma (Lazio)

In Rome is zoveel te zien, je wordt er helemaal duizelig van. En dat terwijl er nog veel meer is waar je niet eens weet van hebt.
Zoals wel vaker ging ik eerst mijn maag achterna, richting het soort eerlijke trattoria waar een mens nu eenmaal graag wil zijn. Maar onderweg, wat is dát? Een opvallende villa, in een onopvallende straat.

Massimo.M

Een plaquette vermeldt simpelweg ‘Villa Massimo’. Daarnaast de bezoektijden van de ‘Kamers der Nazareners’.

Naz.orari.S

Ehm, Nazareners? Wat doen die hier? Althans, bij mij gaat daarbij een bijbels belletje rinkelen. Toegegeven, om de hoek staat zelfs een monumentale trap die geïmporteerd zou zijn uit het Heilige Land, maar toch. Mysterieus.
De volgende morgen sta ik er op de stoep en druk op de bel. De deur gaat open en verder kijkt er niemand naar je om. De kamers waar het om gaat kan je helemaal op eigen houtje gaan bekijken en daar krijg je geen spijt van. Ze zijn gelegen op de begane grond van de villa, met de muren stampvol fresco’s. Geschilderd door ‘de Nazareners’.
En wie waren dat dan? Een groep Duitse kunstenaars begin 1800, een roedel ‘jonge honden’ die naar de Eeuwige Stad getrokken was. Daar werden ze door de Romeinen licht spottend Nazareners genoemd vanwege hun Jezus-look: lang haar met de scheiding in het midden. Maar gaandeweg begonnen de langharigen die naam zelf te adopteren.
De Nazareners, zoals dat jonge kunstenaars betaamt, rebelleerden tegen het onderwijs op hun Duitse academie. Dat was hen te classicistisch, te saai, te koud. Maar in plaats van Karel Appelig wat aan te gaan rotzooien – het bleven tenslotte Duitsers – grepen ze wel degelijk terug op vroeger tijden. Ze stortten zich op voorbeelden als Dürer en ‘oude’ Italianen zoals Giotto en Rafaël.
Het resultaat in de Villa Massimo mag er zijn. Nep-oud en toch echt goed.

Naz.1.M

Drie kamers zijn het, met afbeeldingen geïnspireerd op het werk van de Italiaanse literaire kanonnen Dante, Tasso en Ariosto. Een hoogst onderhoudend geheel.

Naz.2.M

Moet je ervoor speciaal naar Rome komen? Dat niet. Maar als je nou toch gaat eten bij ‘I Buoni Amici’, dan moet je er zeker heen. Of andersom.

Naz.3.M

 

*

Villa Massimo
Via Matteo Boiardo, 16
Bij de St.Jan van Lateranen
Niet te verwarren dus met de (veel grotere) Villa Massimo aan de Via Nomentana.

I Buoni Amici
Via Aleardo Aleardi, 4
Reserveren aanbevolen
Tel. 06 7049 1993

 

Alle ReisTips