Verrassing in Eindhoven

 

ReisTips

Nr. 22

Verrassing in
Eindhoven

Eindhoven, De Gemiddelde Mens komt er niet vaak. En de kans bestaat dat die Gemiddelde Mens nog nooit geweest is in de Eindhovense deelgemeente waar het hier om gaat. Sterker, er is zelfs een kans dat je even moeite hebt met de uitspraak van Tongelre, vooral in combinatie met het adres waar het hier om gaat, op de Tongelresestraat.
Wat mij betreft gaat dat vanaf nu veranderen. Op naar Restaurant Saffraan! Een complete verrassing. Daar waar je een snackbar zou verwachten… is er ook een: Thijsco. Maar recht daar tegenover treed je een totaal ander wereld binnen. De bakermat ervan ligt in Perzisch Afghanistan.
We worden er bediend door een gastvrouw in de ware zin des woords, met een naam die niet mooier kan: Mahlera Sharifi. Ze komt uit het zuidwesten van Afghanistan, daar waar de Perzische (eet)cultuur zich nog uitstrekt buiten het huidige Iran. Al zeventien jaar is ze nu in Nederland en spreekt Nederlands op een manier die kenmerkend is voor het hele restaurant: met grote zorgvuldigheid.
Op de muren is wat het restaurant wil zijn treffend afgebeeld. Op de ene zijn de silhouetten van architectuur in Iran en Afghanistan te zien en op de andere de geografische afbeeldingen van beide landen. Plus, natuurlijk, die spreuk. Over woorden gesproken en wat er niet mooier kan. In (vrije) vertaling:

‘Er is geen mooier woord dan de liefde’.

Het is ook die liefdevolle zorgvuldigheid die je terugvindt op je bord. Haast moet je daarbij niet hebben, maar met haast komt een mens ook niet in Tongelre.

Ash.M
Ash, Iraanse groente(bonen)soep


Dorst erbij kan wel en kan op verschillende manieren worden gelest. Probeer eens Doeq, een soort karnemelk met munt en zout. Standaard is (saffraan)thee, maar ook de alcoholische mens wordt bij Saffraan tegemoetgekomen.
Wat er allemaal te eten is, gaan we hier niet verklappen. Laat je maar gewoon verrassen. (Of kijk anders op de website).
Belangrijker: Saffraan is een adres waar De Etende Mens wil zijn.


*

www.saffraanrestaurant.nl

*

©  Joost Overhoff

Alle ReisTips