Locanda Palazzone

ReisTip

Nr.1

LOCANDA PALAZZONE

Orvieto (Umbria)


Palazzone2.XL
Orvieto, vanaf Palazzone


Mijn ReisTip Nr.1 is bijzonder. Alleen al vanwege het feit dat ik er zelf nog nooit gegeten of geslapen heb. Daar zijn drie redenen voor:

1) Het is te ver weg.
2) Het is te dichtbij.
3) Het is duur.

Jammer, maar het is niet anders. We hebben nu eenmaal al een vast onderkomen in De Laars. Vanaf daar is het naar Palazzone te ver om er te eten, te dichtbij om er te slapen en bovendien is het iets voor de happy few. Bovendien wordt dat gevoel van exclusiviteit nog eens versterkt doordat er zelfs voor die weinige gelukkigen heel weinig plaats is. Palazzone heeft maar een paar kamers en ook het aantal couverts is er beperkt.


Menu.M
Vaststelling van het dagmenu. Te kiezen valt er niets. De typische Palazzone-gast vindt dat juist heerlijk: even niets hoeven te beslissen.


Er is meer. Palazzone ziet er wonderlijk uit: een statig bouwwerk met iets kleiners ernaast dat er niet bij lijkt te horen. Maar ook met het grote gebouw is iets bijzonders aan de hand, alsof het ook niet past bij zichzelf. De verhoudingen kloppen niet.

wonderlijk stel.M

De oplossing van dit raadsel zit ‘m in de tand des tijds. In de dertiende eeuw diende de oorspronkelijke bebouwing al als herberg, voor pelgrims. Na instorting ervan heeft men bij de herbouw met een deel van de brokstukken ernaast iets anders gebouwd. Vandaar. Het resultaat ziet eruit als een Italiaans stadspaleis dat verdwaald is, middenin het Umbrische landschap.

Palazzone4.XL

Het interieur is dermate smaakvol gemoderniseerd dat je vanzelf gaat denken: ‘Als de loterij nou eens…’ Of sparen natuurlijk. Bovendien is er nog zoiets als het laagseizoen.
Palazzone is eigendom van de sympathieke broers Dubini. Lodovico bestiert het hotel, samen met zijn Brusselse signora, terwijl Giovanni zich bezighoudt met het wijngoed van het domein.

Giovanni.L
Giovanni Dubini, India-fan en wijnmaker.*

www.locandapalazzone.com

© Joost Overhoff