La Locanda

 

ReisTip

5

LA LOCANDA

Reggio Calabria (Calabria)

Een ReisTip in Reggio?! Hoe vaak komt een mens daar dan? Niet vaak. Veel mensen komen er zelfs nooit.
Onbegrijpelijk is dat niet. Reggio is ver en vuil. In recordtijd kan je er een depri-dosis opdoen die je doet verlangen naar een spoedig vertrek. Alleen al door die man daar. Hij gooit rotzooi in de zee waarin hij zelf staat te vissen. Een scène die niet beter kan worden omschreven dan met het Italiaanse begrip allucinante. Je kan niet geloven dat je het ziet.

zvboot.M
Rond Reggio. Uitkijken naar…


Een steenworp verderop een vers bewijs dat in deze stad niets kan bestaan zonder toestemming van de onofficiële autoriteiten, de ‘ndrangheta, de Calabrese maffia. Iemand had bedacht eens iets constructiefs te doen: het inrichten van een museum voor bijzondere muziekinstrumenten. Kennelijk zonder ‘vergunning’ van degenen die hier de dienst uitmaken. Gesmolten vlaggen boven de ingang en roetplekken boven de ramen geven aan wat er dan gebeurt. En zo kan je nog wel even doorgaan.
Toch heeft Reggio ook een trio attracties waar het trots op is: de hoofdstraat Corso Garibaldi; een riante flaneer-allee langs een diepblauwe zee en ‘de bronzen van Riace’. Het zijn vooral de laatste die Italianen doen afdalen tot in de teen van hun Laars: meesterwerken van oud-Griekse kunst. Twee mannen die zo zijn vormgegeven dat ze in Michelin-termen ‘een reis waard zijn’.
Als je er dan toch bent, moet je ook iets eten. Zo blijkt Reggio minstens nóg een lichtpuntje te bieden. Goed, La Locanda is net nieuw en nu al wiebelen de tafels, maar wat er uit de keuken komt staat als een huis.
Ze beweren er dat vlees hun sterkste punt is, zodat ze reikhalzend uitkijken naar de winter. Dat belooft wat, want wat ze er doen met vis, en met paddestoelen, is al om U tegen te zeggen. En dat voor een uiterst schappelijke prijs.


50.L.

Slapen gaat heel goed vlakbij, in Bed & Breakfast ‘Night & Day’. De koffie is er om te huilen, de rest zeker niet. Of het moet die naam zijn. Hoewel, zou dat ‘& Day’ ook werkelijk iets betekenen? Een Italiaan vertelde laatst dat een vriend van ‘m, die een gewoon hotel heeft, het meeste verdient overdag…

*

La Locanda
Via Nuova Friuli, 11
Tel. 0965 490638

B&B Night & Day
www.nightanddaybb.it

*

©  Joost Overhoff

Alle ReisTips