IJmuiden

 

ReisTips

Nr. 24


IJMUIDEN

Vergeet Bali.
Als je zegt: ‘Ik ga naar Bali’, is de maximale reactie waar je op rekenen kan: ‘Leuk’. Maar tegelijkertijd klinkt er in die reactie iets door van ‘Weet je niks originelers?!’
Maar zeg je: ‘Ik ga twee dagen met vakantie naar… IJmuiden’, dan heb je meteen de aandacht.
Vertel je erbij dat je daar dure accomodatie hebt geboekt waar van alles op valt aan te merken, dan slaat de respons weer om naar ‘Sukkel!’ Kortom, dat moet je niet doen.
Nee, je vertelt dat je naar IJmuiden gaat omdat je daar op een unieke plek kan overnachten. Daar is niets aan gelogen. Pal naast het Haven Operatie Centrum staat namelijk het voormalige seinposthuisje. Hoog op de poten, met een riant uitzicht op de aankomende en vertrekkende schepen in de monding van het Noordzeekanaal. Een attractie van formaat. Alleen al daarom ben je geneigd geen melding te maken van wat er aan de accomodatie beter kan. En al helemaal niet dat er leeslampjes ontbreken.

kast.S
Lezen?!

De twintig ramen rondom en de decoraties geven aan dat deze ruimte bestemd is voor twee dingen: kijken of actie. Zelfs slapen is zonde. In feite is het één grote ruimte waarvan men een hotelkamer heeft gemaakt. Een hotelkamer zonder personeel. Je reserveert, verblijft en vertrekt zonder iemand te zien.

seinpost.L
De oude Seinpoststelling, tussen vuurtoren en HOC.

Een ander verschil met een echte hotelkamer is ook dat het je daarin doorgaans lukt te vergeten dat je er niet de eerste bent, waardoor die kamer gaat aanvoelen als van jezelf.
In de Seinpoststelling zit dat er niet in. Op tafel ligt namelijk het gastenboek. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat iemand de suggestieve decoraties ‘Heel inspirerend’ vindt. Een ander gaat nog een stapje verder en laat ons weten:

‘We hadden elkaar in de hangmat’.

De kans is overigens groot dat dit wel nieuws is voor de volgende gasten, maar niet voor de buren. De bezoekers van de Seinpost mogen dan vooral komen voor het uitzicht op de schepen, bij het Haven Operatie Centrum willen ze met hun grote verrekijkers juist weleens iets anders zien.
Bovendien werkt zo’n mededeling in het gastenboek op mij niet uitnodigend om de hangmat ook eens uit te hangen. Nog los van de kans dat die mat weleens al doende kan besluiten dat nóg een keer oneigenlijk gebruik teveel is van het goede.

Verder vergaap je je in de Seinpost aan het verwachte

verwacht.L

en aan het onverwachte voor de deur.

onverwacht.M

Eten doe je op één minuut wandelen in Restaurant De IJmond. De vissen die je in kottertjes bij de Seinpost naar de afslag ziet varen, krijg je daar op je bord.
De eigenaar is een ras-IJmuidenaar. Weet hij wat ‘muiden’ betekent? Wij niet. Hij ook niet. En je hebt toch ‘gewoon-Muiden’, ‘Gene-‘ en ‘Arne-‘. We zoeken het op. ‘Muiden’ betekent ‘mond’. Net als de mond(ing) van het IJ, de naam van zijn restaurant.
In ruil leert de restaurateur ons iets. In IJmuiden wordt momenteel iets groots verricht, iets kolossaals. IJmuiden bouwt de grootste zeesluis ter wereld. Een Neerlands-trots-project van de bovenste plank, een onderneming met de allure van de deltawerken. Dat IJmuiden hiervan reusachtig zwanger was wist ik, maar onbekend was ik met het bestaan van een fraai informatiecentrum. Zó trots is de IJmondbaas erop dat hij er ons hoogstpersoonlijk naartoe brengt. Gelukkig maar, want het is een warrige kruipdoorsluipdoorroute naar het ‘SHIP’, het ‘Sluis Haven Informatie Punt’.
We krijgen er een puike rondleiding van een uur en worden daar heel wat wijzer van. Niet alleen wat de sluizen betreft, maar ook inzake het hele Noordzeekanaalgebied.

IJmuiden.sluizen.XL
Uitzicht vanaf het SHIP-dak. Vanaf zee nadert een groot schip de oude sluis.
Daarachter de nieuwe sluis in aanbouw: vijfhonderd meter lang, zeventig breed, achttien diep.

Daarnaast vervult het SHIP ook een functie in het enthousiast maken van jongeren voor techniek. Daarvoor dient het inpandige Technolab.
Het SHIP, gaat dat zien!

*

Sluis Haven Informatie Punt

www.seinpoststelling.nl
Ongeschikt voor minder validen en mensen met hoogtevrees.

boor.M

TERZIJDE
De bouwkosten van de nieuwe sluis, een slordige half miljard euro, bleken onlangs 138 miljoen hoger uit te vallen door een foutje. Kan gebeuren.
We leren meer: een IJmuidenaar is een ‘vissekop’, iemand uit Zandvoort een ‘scharrekop’. Een Haarlemmer, daarentegen, is een ‘mug’ en iemand uit Beverwijk een ‘aardbei’.

vissekop.S
 

In één van de IJmuidense strandtenten prijkt achter de bar prominent de foto van een bruidspaar. Met grote letters staat erbij: WANBETALERS. Geintje? Nee. Het trouwfeest was met alles erop en eraan. Er ontbrak maar één ding: afrekenen.

*

©  Joost Overhoff

Alle ReisTips