Hollands Glorie

HOLLANDS GLORIE
Anno Nu

In de letterlijke nasleep van de ramp met de Costa Concordia bleek dat Nederlanders er nog steeds goed in zijn. Een ontmoeting met de man die bij de sleep van het wrak de leiding had.

En daar is hij dan: Hans Bosch. We ontmoeten elkaar in een Rotterdamse wolkenkrabber. Een offshoreman ernstig onshore. Bevalt dat? Het gaat. Bovendien mag een mens na een klus als die van de Costa Concordia wel eens uitrusten.

Hans.2.M
Offshoreman onshore


Hans Bosch is een ‘towmaster’. Bijna driekwart eeuw na het verschijnen van Hollands Glorie, het epos van Jan de Hartog over de zeesleepvaart, moeten we vaststellen dat er voor het beroep van Bosch geen Nederlandse term bestaat. Zoals met alles is in de tussentijd ook het sleepwerk veel complexer geworden. Dat komt niet in het minst doordat ook de te slepen objecten steeds groter zijn. Neem alleen al de Costa Concordia van bijna driehonderd meter lang. Typisch het soort klus waarvoor een towmaster nodig is. Voor zo’n project moet eerst een compleet sleepplan worden ontworpen, dat vervolgens tot in detail wordt uitgeschreven in een vastgelegde procedure. De supervisie voeren over de uiteindelijke sleep lijkt daarbij ‘slechts’ een kers op de taart.
Bovendien is het werk van een towmaster vaak veelomvattender dan het slepen alleen. Net zoals veel grote zeeslepers inmiddels multifunctioneel inzetbaar zijn, zo houdt een towmaster zich onder meer ook bezig met het opdrijven (drijvend maken) en het afzinken van objecten, zoals boorplatforms.
Een tiptoptowmaster ben je dus niet zomaar. Naast een al bijzondere combinatie van vakkennis, stressbestendigheid en uithoudingsvermogen, moet hij (m/v) de kunst verstaan gezag te hebben en te houden. Bij dat laatste kunnen zowel diplomatieke vaardigheden niet ontbreken, alsmede de kracht om door te drukken als het moet.
Maar towmaster, hoe word je dat? Het kan heel simpel. Ik laat een kaartje drukken:

kaartje

Klaar. Iedereen mag zich ‘Towmaster’ noemen. Maar vervolgens krijg ik geen werk.
Hoe deed Hans het? Iets minder simpel:

1x de Zeevaartschool
5 jaar grote vaart

Str Fushimi@hansbosch.S
© Hans Bosch