Denim

DENIM

Amsterdam is de denimhoofdstad van de wereld.

Zo is het toch?
‘Althans, zo profileren we ons’, zegt een medewerker van Denim City in het Amsterdamse Hallencomplex. Kortom, we zijn de zelfverklaarde denimhoofdstad. Bij gebrek aan een instantie die ons die titel kan geven en door een overschot aan zelfverzekerdheid. Maar, al lijkt het zo, uit de lucht vallen komt deze kwalificatie niet. In Amsterdam wordt op het gebied van denim veel gedacht en gedaan.
En Denim City? We zijn er terloops naar binnen geslenterd, maar wat is het eigenlijk? Van alles wat: research centrum, opleidingsplek, archief, winkel en meer.

DC1.M

Trouwens, wij zeggen ‘deenim’, terwijl de medewerker ‘dennim’ zegt. Wie heeft er gelijk? Eigenlijk zijn beide en geen van beide goed. ‘Denim’ is in oorsprong ‘deniem’. Beter gezegd en geschreven: ‘de Nîmes’. Denim komt uit Frankrijk.
Het komt wel vaker voor: van de geschiedenis blijft het nodige niet hangen en het resultaat is een onbetrouwbare gatenkaas.
Dat wij denken dat denim uit Amerika komt, daar heeft de sympathieke medewerker wel een verklaring voor. Volgens hem kreeg de Duits-Amerikaan Levi in Zuid-Frankrijk denim dekzeilen in het oog en zag er brood in daar ook mensen mee te bedekken. Vervolgens was het een Amerikaanse kleermaker die op het idee kwam denimbroeken te versterken met klinknagels. Aan het eind van zijn financiële latijn deelde hij het octrooi op die ‘spijkerbroeken’ met zijn stoffenleverancier Levi (Strauss). Voilà. Maar van de Franse oorsprong weet niemand meer en net zoals wij ons eerder meester maakten van de (Turkse) tulp, net zo hebben wij Hollanders nu kennelijk de denim ontvoerd. Met of zonder spijkers. Terwijl de productie van bijna al die denimdingen elders plaatsvindt, pronkt Amsterdam met de reputatie.
Ondertussen vergapen wij ons aan een sjaal gemaakt in Afrika. Niet gemaakt van denim, maar wel gekleurd met indigo. Een sensatie. Dit moet gemaakt zijn met échte, plantaardige indigo. Lijkt me. Nog nooit zoiets gezien. Adembenemend. Dit is niet het industriële spijkerbroekenblauw dat we zo goed kennen. Nee, een blauw! Een blauw waarin je kan verdrinken.

*

www.denimcity.org

*

En nog zo wat:

Denim is een zogeheten ‘keperbinding’, een bepaalde weefselsoort. Als je je daarin gaat verdiepen, word je duizelig.

‘Jeans’ komt van de Franse naam voor Genua, Gênes, dat vroeger een belangrijk productiecentrum was.

*

© Joost Overhoff