De Duizendpoot

paradijs

 

Il Millepiedi – De Duizendpoot

Hij zit te zitten. Maar tellen gaat niet. Het zijn er teveel. Ben je net begonnen, gaat-ie ermee rennen.
Hoeveel poten heeft een duizendpoot? Heel wat. Maar veel minder dan duizend. Wel meer dan honderd, zou je zeggen. Feit is dat er duizenden soorten ‘duizendpotigen’ bestaan, zodat het je van al die duizenden gaat duizelen. Sterker, er zijn zelfs ‘miljoenpoten’ bij.
Hier zie je voornamelijk twee van dat soort beesten. Althans in twee maten. Lang dacht ik dat de kleine de centopiedi, de ‘honderdpoot’ was en de grote als het tienvoudige, als millepiedi door de wereld stoof. De duizendpoot dus. Maar nee. Onwetendheid + Toren van Babel = Chaos.
Hoe zit het? We zijn hier in het land van Marco Polo, wiens boek bekend staat als ‘Il Milione’. Omdat-ie zo overdreef. Maar dan wij: wat bij ons een miljoenpoot heet, gaat in Italië gedeeld door duizend door het leven. Onze miljoenpoot is dus hun duizendpoot en voor de omschrijving van ónze duizendpoot vinden de Italianen honderd wel voldoende. Zo zit het. En die twee maten in ons paradijs zijn waarschijnlijk gewoon vader en zoon.
Maar hoe werkt dat? Word je als baby met evenveel poten geboren als die van papa, of krijg je er later poten bij?
En waarom struikelen ze nooit? Of maakt het gewoon niet uit als je met een pootje of twintig uit de pas bent geraakt?

Mille.M
Eerst oefenen met minder?

Alle Details