Corona Varia

 

Steeds meer ligt stil door het virus.
Steeds meer ruimte voor:

Corona Varia

 

 

Corona.M
Cinecittà / RomaTaboe

Is de (niet zo) gulden middenweg op termijn wel de beste?
Het streven de ‘ziekenpiek’ af te vlakken lijkt op het eerste gezicht prima. Zo kunnen we het aantal zieken dat in aanmerking komt voor intensieve zorg nog enigszins beheersen.
Dat zou dan moeten gebeuren door een middenweg tussen het compleet op slot zetten van de maatschappij en het virus zijn gang te laten gaan.
Maar geen van de beheersscenario’s kan het virus zelf beheersen zolang er nog geen vaccin beschikbaar is. Succes van meer of minder stringente ‘lockdowns’ is dan ook vrijwel zeker slechts tijdelijk, in afwachting van de volgende golf die het te ontwikkelen vaccin te snel af zal zijn.
Zeker is dat lockdowns extreem schadelijk zijn. Een scenario kan zijn dat deze lockdown de economie voor de helft verwoest en een volgende de rest. Ruwweg.
Door het virus zijn gang te laten gaan zal de crisis ook ontwrichtend zijn, maar korter duren. Dat zal in eerste instantie meer levens kosten. Maar op termijn?
De natuur heeft het van nature op de zwakkeren voorzien. Wij, mensen, proberen daar zo lang mogelijk zoveel mogelijk stokjes voor te steken. Maar misschien moeten we het nu met wat stokjes minder doen.
Dat lijkt op mensen opofferen ter ere van de economie. Een taboe. Maar ‘de economie’ is niet hetzelfde als ‘geld’. ‘De economie’ is vervlochten met ‘het bestaan’.

Een verwoeste economie = ellende.

Er wordt altijd gezegd dat de sterken solidair moeten zijn met de ouderen en zwakkeren. Maar je kan ook zeggen dat de ouderen, waaronder ikzelf, solidair moeten zijn met de jongeren.
Hoe dan ook, bij gebrek aan goud en zilver ligt de bronzen middenweg misschien wel naast het midden.

*


Het leek wel een Belgenmop op zich.

NU.nl:

‘Sinds alle Belgische horecagelegenheden vanwege het coronavirus zijn gesloten, komen Belgen massaal naar onder andere de Zeeuwse plaatsen Sluis, Middelburg en Terneuzen’.

Zo van: ‘Als we bij ons niet meer besmet kunnen raken, dan komen we wel bij jullie’.

Maar, vraagje:
‘Wat zouden wij, NL-Einsteins, hebben gedaan als het bij ons dicht was en bij hen niet?’

*

Is het erger Corona te krijgen van iemand met een IQ van 20 dan van Einstein himself?

*

Andere doodsteek?
In meerdere landen zijn ‘de winkels’ gesloten, maar de supermarkten niet…

*

Suggestie nieuwe prostitutierichtlijn :

Safe sex 2.0

Minstens 1,5 meter afstand houden.

*
Op zich leek de wereld – toerisme, milieu – wel rijp voor wat remmen.

*
Geen nieuws:

Trump blijkt negatief.

*

Slimme jongens, die virussen (m/v/l/h/b/t/x/y/z) !

Ze hebben een intelligentie die doet denken aan die van mieren en staatkwallen. Een goed gesprek kan je niet met ze voeren, maar samen zijn ze superslim. Kom er maar eens op: mensen laten niesen en hoesten, om zo de wereld te veroveren, en dat dan ook nog voor elkaar krijgen.

*

Foutje?

Niet slim lijkt het om je gastheer dood te laten gaan. Dode mensen niesen niet.
Hoewel, bij nader inzien, die dekselse Corona! Als er veel hoesters op de begrafenis komen…

Als het daardoor, zoals in Italië, verboden wordt begrafenissen bij te wonen, dan krijg je naast die voor de nabestaanden een soort ‘kwelling voor uitvaartondernemers’: maximaal veel uit te varen, zonder uitvaart.
Of zouden er dan later ‘inhaaldiensten’ komen, wanneer het virus met vakantie is?

*

Buiten, wanneer het waait, is 1,5 meter afstand houden misschien wel onvoldoende.


Afstand bewaren bij de kassa in de supermarkt doe je zo: je houdt zelf de juiste afstand voor je en houdt het karretje achter je.

*

Urgent Gezocht:

Stickers met een hamster erop.
Om te plakken op de rug van …

hamster.1
Eerst aansporen, en nu…

*


Fascinerend is dat uitsluitend intelligent opereren achter de schermen niet voldoet aan de behoefte van veel mensen om maatregelen tegen het onzichtbare te kunnen zien.
Zoals mondkapjes, publieke controles en testen, zelfs al zijn die niet perse of perse niet nuttig.

Mijn eigen vertrouwen in de Nederlandse medische experts blijkt alleen maar gebaat bij hun nuchtere aanpak.

Ik betrap mezelf erop aan etiketteren te doen.
Terecht of niet, plak ik op ieder mondkapje in gedachten: ‘Onwetend of Besmet’.

*

Koekoek 2.0
De geavanceerde strategie waarmee het Covid-19-virus een cel binnendringt en zichzelf erdoor laat kopiëren, is op zich al adembenemend.

En waar doen die virussen het allemaal voor?
Naar de Efteling kunnen ze niet (die is door hun juist dicht), ze hebben geen oog voor kunst, geen oor voor muziek en culinair hebben ze aan ons weinig.

Het virus mag dan verbluffend slim te werk gaan, ook heel indrukwekkend is dat ‘wij’ weten hoe het werkt.

*

Wat voelt het vreemd tegenstrijdig: de natuur die op gang komt, waarbij alles zich opent, en tegelijk dat wat sluit, juist tot stilstand komt.

amandel.M

*
(Ik nieste net…)

*

Waarom wordt jongeren niet voorgehouden dat ze in de rij voor hun afhaalhamburger ook afstand moeten houden om te voorkomen dat ze ooit in de rij komen te staan bij de gaarkeuken?

*

Mondkapjes per saldo

Tegen:

– De niet-professionele bieden alleen schijnzekerheid.
– Ze kunnen averechts werken bij verkeerd gebruik.
– De professionele zijn (te sparen) voor professionals en te vermoeiend voor ‘normaal’ gebruik.

Voor:

– Je kan niet aan je mond en neus zitten
– Ze versterken het idee dat het probleem serieus is.
– Als je besmet bent bescherm je anderen er enigszins mee.

Conclusie?

*

Kan het grote aantal doden in Lombardije, met Bergamo aan kop, deels samenhangen met de toestand van de Lombardijse longen voorafgaand aan Corona?
Ik lees op pagina 233 in mijn eigen boek (Cacciucco) over Bergamo:

Vanaf die bovenste positie heb je ze in één uitzicht mooi op een rijtje: de boven-, de benedenstad en het vliegveld. Tenminste, als de smog je geen parten speelt. Lombardije is voor een groot deel een industriële regio en dat is te merken.

*


Het begint iets te krijgen van de waterhoogten die je vroeger op de radio hoorde. Maar dan in een macabere variant.
Vroeger was het: ‘Rheinfelden: 473 … min 14 / Koblenz 386 … plus 5
Nu zijn het de aantallen doden waarop je bent gespitst bij de dagelijks gerapporteerde stand: Nederland, Italië, Amerika… Zal het min zijn, of plus? En hoeveel?

En als het plus is, zal dat voor sommigen telkens een opluchting zijn, al is het in stilte?
Bij iedere oudere die de laatste adem uitblaast krijgen Pensioenfondsen en AOW-verstrekkers meer lucht…

*

Ik ken Duitsers die in staat zijn zelfs bij een omhelzing al anderhalve meter afstand te houden. Wat is de invloed van landelijke verschillen in knuffelquota, één, twee of drie keer zoenen en het wonen van meerdere generaties onder één dak?*

Je zou denken dat er van thuisisolatie meer kinderen gaan komen, maar een Italiaan zei ons: ‘Meer echtscheidingen’.

*

Ook overvallers moeten minstens anderhalve meter afstand houden!
(En steekpartijen kunnen helemaal niet meer)Corona de Luxe

*

Nu ook wereldwijd: Gebatol-20

Ik vrees dat ik ernstig incorrect ben. Ik constateer een nieuw virus: de gebarentolk op tv. En, dat is het ernstige, ik stoor me eraan.
Opeens is ze er overal, wereldwijd, de vrijwel altijd vrouwelijke gebarentolk. Bij nieuwsberichten, persconferenties en waar al niet.
‘Wat zeur ik nu, ik horende?!’, hoor ik de wél correcten al (heel hard) roepen. Horen doven er dan niet bij? Natuurlijk wel. Zijn die tolken dan niet vreselijk knap? Absoluut. Maar door al hun gebaren word ik horende doof. Ze leiden me vreselijk af.

Bij het programma Podium Witteman, dat bijna live wordt uitgezonden, verbaas ik me er altijd over dat er op dat moment al ondertiteling beschikbaar is, met vertalingen van wat er even daarvoor werd gezegd. Zeker, die vertalingen zijn gebrekkig, maar ze doen vermoeden dat het met de huidige techniek mogelijk moet zijn ondertiteling van wat er letterlijk wordt gezegd in een mum van tijd te kunnen leveren.

De Italiaanse televisie verzorgde een live-uitzending van een ‘coronatoespraak’ door de paus. Daar zat hij, alleen, in de stromende regen, onder een baldakijn. Midden op een leeg Sint-Pietersplein. Adembenemend. Maar het televisiescherm was verre van leeg. Eén derde van het beeld werd in beslag genomen door de ‘gebatol’.
Ik probeerde of er ondertiteling beschikbaar was. Die was er. Natuurlijk. Maar mag de gebatol dan niet even koffie drinken?

*

Even kiezen voor die ene ic-plek
Die jongen met een strafblad dat bijna langer is dan het prachtige boek dat dat oudje bijna af heeft.

*

De Italiaanse ex-premier Romano Prodi over de ‘haviken’, EU-landen die zelfs nu hun hand op de knip houden richting de zwakkere (zuidelijke) landen:

‘De Nederlanders moeten begrijpen: als er een grote crisis komt, aan wie verkopen ze dan hun tulpen?’


max.M

*

Déja vu?

Coronacijfers zijn onbetrouwbaar. Alleen al door het verschil in aantallen testen in de diverse landen. Het enige dat zeker lijkt zijn de aantallen doden.
Maar misschien ook die niet. Hoe betrouwbaar zijn wat dat betreft bijvoorbeeld de Chinese cijfers? Chinese leiders houden niet van slechte cijfers en al helemaal niet van dramatisch slechte cijfers.
In China is de traditie taai. In de keizertijd werd de keizer geacht te beschikken over het Mandaat des Hemels. Grote rampen, zoals aardbevingen, konden door de bevolking worden opgevat als teken dat het mandaat voorbij was, met grote onrust en/of omwentelingen tot gevolg. Kortom, voor de openbare orde en de zittende macht extreem gevaarlijk.
De keizertijd mag dan voorbij zijn, maar toch. Toen ik las dat dokter Li Wenliang, die in Wuhan aan de bel trok in de beginfase van de coronacrisis, gedwongen werd een soort schuldbekentenis te ondertekenen en te stoppen met bellen, gingen mijn gedachten terug naar 1981.
Destijds studeerde ik in Peking en werd een van mijn Amerikaanse mede-studenten gedwongen een zelfkritiek te schrijven. Zijn misdaad: hij was uit de trein gestapt in het station van Tangshan, wat verboden was. Waarom?
In 1976 had daar een verwoestende aardbeving plaatsgevonden en kennelijk wilde men zelfs vijf jaar later op die plek geen pottenkijkers. Het aantal slachtoffers van die ramp is van officiële zijde altijd ernstig naar beneden afgerond en pas later gesteld op bijna een kwart miljoen. Elders wordt echter aangenomen dat het er veel meer waren, met schattingen tot aan driemaal zoveel. Tangshan had ongeveer een miljoen inwoners en de stad werd compleet weggevaagd. Totaal.
Hoeveel het er in werkelijkheid waren, wie zal het zeggen. En hoe betrouwbaar zijn de coronacijfers van vandaag?

TERZIJDE
De Tangshanbeving kwam volledig onverwacht, terwijl het regime er prat op ging bevingen te kunnen voorspellen.

*


Naar het schijnt hebben in sommige onromantische landen, zoals Amerika, man en vrouw vaak een eigen slaapkamer. Wij niet. Wij delen zelfs hetzelfde bed.
Perspex tussenwandje?

*

Het valt me wel vaker op: woorden, uitdrukkingen voor gewone dingen die zelfs worden gebruikt voor extreem ongewone dingen.
Zo heb ik op tv al zien zeggen dat het feit dat mensen in ic’s alleen moeten sterven ‘niet leuk’ is. Een ander iemand, op een verantwoordelijke positie, omschreef de dramatische realiteit waarover hij werd bevraagd als ‘jammer’ (2x).

Zo ken ik er ook nog een:

Corona is wel een dingetje.

*

Ik mag dan misschien ernstig incorrect zijn (zie boven), aan de andere kant houd ik me eigenlijk alleen aan de virusremmende maatregelen ter ere van anderen.
Zelf krijg ik dat virus vroeg of laat toch wel. En dan liever vroeg. Dan ben ik er vanaf, denk ik. Maar zeker is dat op dit moment de zorg mij er even niet bij kan hebben, mocht dat nodig blijken. En ook degenen die, steeds dringender, allerlei andere dan coronazorg nodig hebben zien mij nu niet graag komen.

*

Al met al doet het aan de branding denken. Je moet er doorheen om in rustiger vaarwater te komen. Of je gaat eraan ten onder. (Meestal niet).

*

Nieste net (2x). Kan ik het hebben? Of het al hebben gehad?
Toevallig ken ik het kleine Italiaanse plaatsje met de piepkleine naam Vò, dat een belangrijke coronahaard was. Daar bleek een meerderheid van de ‘positieven’ geen enkel symptoom te hebben gehad.

En als je het hebt gehad, kan je daar dan een bewijs van krijgen, zodat je daarna vrij bent?
Voordeel: diegenen kunnen de maatschappij laten draaien.
Nadeel: we weten nog niet zeker hoe het zit met de besmettelijkheid/immuniteit van degenen die de branding voorbij zijn.

*

Dankzij corona nu ook buiten:


schoon.M

*

De zus van iemand die ik ken ging eindelijk haar droomwandeling maken richting Zuid- Europa.
Wandeling & Droom kwamen abrupt tot een einde toen ze bij een landsgrens niet meer werd doorgelaten.
Anno 2020, te Schengen…

*

Hou de moed er maar eens in:

Van Nieuwkerk weg en vervangen door een taart.
+
Op 1 april – echt waar – al de eerste muggen gezien.
+
Taart éten kan ook al niet meer.
Door virusvrees zitten we teveel te zitten en het merendeel van de coronapatiënten op de ic’s heeft overgewicht.

*

Humor schijnt nog te mogen en volgens psychologen zelfs te moeten. Maar berichten uit Italië lijken erop te wijzen dat ze daar de humor inmiddels voorbij zijn.

Het blijkt ook nog anders te kunnen:


Humor.M


*

De Volkskrant gaat tekeer tegen de corona’opiniedemie’. Ehm, en de Corona Varia?


*

Op Safari

Een rondje door de supermarkt voelt tegenwoordig als een wandeling door het safaripark. Toen omheinde importbeesten in ons land net nieuw waren, werden mensen gewaarschuwd in de auto te blijven. Ze moesten eraan wennen dat er onder een Hollandse wilg echt een leeuw kon liggen, zelfs al waren ze daarvoor gekomen.
Met je karretje door de supermarkt is nu net zoiets. Om de hoek bij de Brinta kan een neushoorn aankomen en bij de Maggi een jakhals. Probleem is alleen dat ze incognito zijn. Zelfs een mandje kan een gifslang blijken. Je ziet het niet. Hoewel, die ene man daar ziet er toch niet helemaal coronavrij uit. Dus een gangetje omlopen maar. Pfff, gered. Even de hoek om en dan… een luipaard!

*

Na Brexit kon je het niet anders verwachten. De Britten moeten een andere afstand houden dan wij: twee meter = 6.56167979 voet = 78.74015748 inch.
Trouwens, twee meter lijkt me beter. Sterker, er is een onderzoek waaruit zou blijken dat de fall-out van een pittige nies acht meter kan halen.
(Als gesprekspartner van een Brexitmens daarbij gauw je hoofd naar links buigen, want Engelse virussen…)

*


Een pandemie proberen in te dammen lijkt op ijskasten openzetten in de Sahara.

*

Cruiseschepen waren tot voor kort nergens goed voor. Wel slecht.
Maar als quarantaineschuit zit er iets in.

zinloos.L
Dan wel rechtop.


*

Er verschijnen meer mondkapjes in het straatbeeld.
Nog steeds wordt officieel gesteld dat (gewone) mondkapjes mogelijk zin kunnen hebben bij het beperken van verspreiding en niet om te voorkomen dat je zelf het virus krijgt.

En dan nu de enquête onder de kapjesdragers:

‘Waarom draag jij er een?’


*


Blijft intrigeren: waarom begon het in Europa, na de ‘oeruitbraak’ in Wuhan, in Italië?
Wat ik zelf in Italië heb kunnen waarnemen:
– Grote toeloop van Chinezen, zoals in de textielindustrie in Prato (Toscane).
– Een Nederlandse ondernemer die elke twee weken met een koffer gevuld met 9.999 euro (het maximaal toegestane bedrag aan contanten) naar Prato ging.
– Café’s in Noord-Italië die in Chinese handen overgingen, naar verluid vaak in ruil voor contanten.
Wat zegt dit allemaal? Alles? Niets? In Nederland zijn ook veel Chinezen, misschien niet met café’s, maar wel met restaurants. Chinezen en niet-Chinezen mengen meestal matig, maar horeca is wel ‘contactgevoelig’.
Chinezen en Italianen hebben in elk geval één ding gemeen: migranten uit een bepaald gebied concentreren zich doorgaans in hetzelfde (gebied in het) buitenland.
Voor zover ik weet telt Nederland relatief weinig ‘Wuhan-Chinezen’. Italië?

*

Voor wie het miste:
Deze ‘uitbraak’ van Corona Varia begon nadat al eerder een blogpost over het onderwerp verscheen. Zie Pandemie.


*

Iemand uit het corona-inferno Bergamo aan de telefoon: hij vertelt ons te vermoeden dat het echte aantal coronadoden in zijn plaats minstens het dubbele is van de officiële cijfers. Alleen al omdat de zeis er heel hard rondmaait in oudereninstellingen waar zelden wordt getest.


ballen.L
Bergamo, ook vóór corona / De testikels in het wapenschild van de machtige krijgsheer Bartolomeo Colleoni, afgewreven door mensen die er kracht aan willen ontlenen. Zie Cacciucco, het boek p.231-232.

*

Hoe zou een grafiek eruit zien die het verband aangeeft tussen coronamortaliteit en lichaamsgewicht?

*

De Braziliaanse president Bolsonaro zou je het liefst willen negeren in zijn hoedanigheid van sambaloze onbenul. Maar zou zijn aanvankelijke ‘coronastruisvogelpolitiek’ misschien, alles bij elkaar genomen, het minst desastreus kunnen zijn?
Of gaan we dat pas echt kunnen bekijken in Wit-Rusland, onder leiding van een om corona lachende dictator?

*

Is de onnatuurlijke coronarust ook een stilte voor een heel andere storm? Is corona een tijdbom onder de Europese Unie?
Met name: gaat na corona de virusangst in Italië plaatsmaken voor Unie-woede?

*

Wat is passend pandemie-weer?
Is deze stralende zon ter compensatie bedoeld?
Wil De Lente ons vertellen:
‘Corona of niet, ik ga gewoon door?’
(‘Met of zonder jullie’)

*

Eens even kijken:
Als die ‘anderhalve meter’ nog minstens anderhalf jaar van kracht blijft,
Dan gaan, wanneer de vliegtuigen weer gaan vliegen,
Er drie keer zo weinig mensen in,
Worden de tickets drie keer zo duur
En wordt er twee keer zo weinig gevlogen.
Denkbaar?

*

‘Onderliggend lijden’

Wat een rare term is dat! Is die net nieuw, of bestond die al?
Kunnen we daar niet iets anders voor verzinnen?
Bij ‘onderliggend lijden’
moet ik alsmaar denken aan een vrouw zonder zin,
onder een man met teveel zin.

*


lijden.M

*

Geen gek idee: alleen risicogroepen, die het virus waarschijnlijk hard zal aanpakken, in thuisisolatie parkeren. En de anderen ‘gewoon’ laten leven, op 1,5 meter-basis of misschien zelfs dat niet. Proberen zó aan de knoppen te draaien dat ter ere van de immuniteit mensen wel besmet raken, maar niet in de mate dat ze een zorgprobleem worden.
En wat zijn dan die risicogroepen? Oudjes boven de zeventig? Vijfenzeventig? Dikkerds boven de negentig kilo? Honderd? Plus iedereen met al bestaande luchtwegaandoeningen? Of ook andere?

*

Zelfs de blogpost van deze week zou in deze rubriek kunnen passen.
Het valt ook niet mee om het in Corona-tijd over krentenbrood te hebben.
Maar het mini-geseltje met maxi-uitwerking biedt ook iets positiefs. Zie: Virale rust.

*

Het feit dat Donald T. zélfs coronaproof blijkt, dwingt je in de richting van een conclusie in de trant van zijn superlatieventaal:

Misschien is hij wel de meest Amerikaanse president die Amerika ooit heeft gehad.

*

Ik stapte ter ere van de 1,5 meter even van het trottoir
en werd op 5 centimeter gemist door een auto.

*

Hoe lang moet je eigenlijk wachten voordat je het luchtruim kan doorkruisen waar net nog iemand liep?

*

Een verondersteld verband tussen 5G en corona zou de oorzaak zijn van een aantal aangestoken branden in zendmasten.
Veronderstelling Nr.2: om zoiets te kunnen veronderstellen moet je toch al wel heel wat straling gehad hebben.


*

Zo ken ik er nog een:

We stoppen met de Corona Varia. Dan houdt ook corona zelf het voor gezien.

pandemie.M
Pandemie (detail)


*


THE END