327. Virale rust

In de Corona Varia schreef ik eerder: Op zich leek de wereld - toerisme, milieu en meer - wel rijp voor wat remmen.

Alles draaide op topniveau. Mooi, aan één kant, maar ook té. Een overspannen ADHD-wereld die wel wat ijsblokjes kon gebruiken. En we kregen een hele ijsberg.
Een probaat middel tegen ‘overtoerisme’ is het zeker. Wat daartegen te doen viel was al lang zonneklaar: vliegverkeer zwaar belasten en accommodaties beperken.
Het gebeurde niet, wellicht doordat de commerciële druk te groot was. En nu, nu hebben dingetjes van zo’n 0.000001 millimeter zelfs de grootste vliegtuigen tot stilstand gebracht.

Hèhè, wat een rust!

 

 

rust.M
Maart 2020 / Nanda Kling

Hoewel, echt bezorgd lijkt de sfeer nog niet. Eerder afwachtend, berustend. Tot dusver. Maar een vreemde rust is het wel. Er juichend van genieten wil niet lukken.

Het zal een tijd duren voordat die rust weer wordt verstoord zoals vanouds. Maar hoe voorkomen we dat de mallemolen weer over zijn toeren gaat? Niet, waarschijnlijk. Waarschijnlijker is dat een volgende keer het weer van die kleine dingetjes zullen zijn die de wereld tot stilstand brengen. Of iets anders onbedoelds.
Eén ding is zeker:

Zelden heeft stilte zo’n hoge prijs gehad.


krabbel

TERZIJDE

Economisch inzicht?
Van het grote oeuvre van (de nu 75-jarige) Suske & Wiske herinner ik me vooral dit:
Jerommeke slaat met zijn vuist tegen een groot gebouw. Op het volgende plaatje gebeurt er niets en de omstanders kijken de krachtpatser vragend aan.
Daarop verklaart hij droog: ‘Gebouw weet het nog niet’.
Eén plaatje verder…

Nog steeds is er verbluffend veel vliegverkeer. Kijk hier. Klik op de vliegtuigjes en je ziet: (heel) veel ervan is vracht.
Iets dat we concreet kunnen doen: minder kopen van ver weg.

Zullen de tickets na de crisis extra duur zijn, of juist niet?

Ik zag een vrouw in Wuhan verklaren na de crisis aan ‘wraakwinkelen’ te gaan doen. Om het gemiste winkelen goed te maken.
Zou er ook wraaktoerisme komen?

Hopelijk heb ik hierboven mijn millimeternullen goed op orde.
De dingetjes die het ‘m doen bij corona, de SARS-CoV-2-virionen, hebben een diameter van circa 100 nanometer.