336. Dam-protest

Het Amster-Dams protest naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, als gevolg van politiegeweld, houdt de gemoederen al een tijd bezig. Het bracht mij in gedachten naar een gekke plek.

Veel meer mensen waren op de Dam bijeen dan gezien de heersende pandemie verantwoord was. Door te komen lieten mensen blijken dat ze het goed bedoelden, door te blijven bleken ze geen oog te hebben voor het principe

Lives Matter

Nee, dan Gent. Daar demonstreerden ze die dag ook op het plein, maar dan ieder staand op een stipje dat de juiste afstand aangaf. Goed, daar waren niet veel meer demonstranten dan er op die manier op hun plein pasten, maar zo (ongeveer) had het ook hier gemoeten. Alle overigen konden dan rechtsomkeert. Meer waren er niet nodig, het punt was dan gemaakt. Een punt dat elders al overduidelijk gemaakt was. In feite ging het om het nog eens intrappen van een open deur. Zoiets kan echter toch heilzaam werken en moet mogen, maar in coronatijden alleen met mate. Met maten. Anders speel je ter ere van een leven met levens.

Dat doet me aan iets denken. Soms stuit je op wijsheid waar je het niet verwacht, zoals in een

uri.M

Al stond het er even iets anders dan in wijze boeken:

Fighting for peace is like fucking for virginity”.

krabbel

TERZIJDE
Je zag op de Dam aardig wat mondkapjes, maar ter ‘compensatie’ werd er naar verluidt uit volle borst gezongen en aan leuzenroepen gedaan.
Zangkoren hebben een besmettingsgraad tot wel 100%. Leuzenkoren?

‘Detail’
In alle opwinding ben je (te) makkelijk geneigd het voetstoots aan te nemen, maar:
in hoeverre was het absurde optreden tegen Floyd ook een bewijs van racisme?

Gek, zwarte mondkapjes.
Alsof de dragers ervan herauten zijn van de dood.
Voordeel/Nadeel (naar keuze): pas als ze verschuiven door de krioelende beestjes merk je hoe vies ze zijn.

Ook gek: appverkeer tussen bestuurders openbaar maken.
Daardoor kunnen we een oude uitdrukking een nieuw jasje geven:

‘Uit de school klAppen’.