335. (On)leefbaar

Het is een probaat middel tegen hoofdpijn: je duim tussen de deur houden. Je aanvankelijke probleem is daarmee niet verdwenen, maar je denkt er even niet meer aan.

Net zo, waren we het klimaat even vergeten. We genoten van het mooie weer, dat voelde als een terechte compensatie voor de corona-ellende, en hadden er even geen oog voor dat ons kikkerlandje voor kikkers te droog wordt.
Intussen verscheen er een rapport dat aandacht vraagt voor het feit dat onze planeet bij een ongewijzigde koers in bepaalde zones qua klimaat onleefbaar dreigt te worden. Een extra punt van zorg is daarbij dat een aantal van die kritieke gebieden zich bevinden op plaatsen waar de bevolking juist enorm toeneemt, zoals in Afrika. Dat doet visioenen ontstaan van grote volksverhuizingen, dit keer niet ontstaan door de directe dreiging van de medemens, maar indirect, door het klimaat.

F4.L
Leefbaarheid volgens Chi Xu et al.

Dat ziet er schokkend uit, maar je kan het ook positief bekijken: er zijn grote gebieden die er juist op vooruit gaan. Althans, wat het fysieke klimaat betreft…
Net zo, zit er ook een positieve kant aan de coronamedaille. Zoals al bij het begin vermeld in de Corona Varia:

“Op zich leek de wereld – toerisme, milieu – wel rijp voor wat remmen”.

toerisme.M
‘Overtoerisme’