337. Winkelcriminaliteit

De meest effectieve manier van goed doen is via je portemonnee, digitaal of ouderwets. Gewoon door wat je waaraan uitgeeft. Andersom kan je zo ook verkeerd doen. Dit alles is de eigen verantwoordelijkheid van de consument, maar het zou aardig zijn als de winkels daarbij een handje hielpen.

 

waarden.M

In coronatijd worden we weer eens met de neus op de feiten gedrukt: dik zijn is slecht voor je. Sowieso en als het virus je te pakken krijgt kan het definitief met je afrekenen.
Niet teveel suiker dus, onder andere. Mooi dan ook dat supermarkten zich hebben verplicht om het suiker- (en zout)gehalte van veel van hun producten te verlagen.
Ik merkte het. De gewone ‘bran flakes’ van het Albert Heijn huismerk werden in één klap strenger. Ik geef toe: dat was even wennen. Inmiddels ben ik gewend, maar wat gebeurde er? Ze verdwenen in mijn vestiging uit het assortiment. Kennelijk was de vraag er onder een minimum gekomen waarop de Zaanse computer voor die winkel een streep trekt.
Ik leerde dat een klant kan verzoeken een bepaald product (opnieuw) op te nemen. En, echt waar, ze deden het. Even. Sinds kort is het doek definitief gevallen voor de Bran Flakes Naturel en niet alleen dat: het ontstane gat in het schap is nu opgevuld door de Bran Flakes Pure Chocolade… Het relatief gezonde naturelproduct dat voldoet aan de gedane belofte bestaat nog wel, maar je kan het in ‘mijn’ AH niet meer krijgen.
Zeker, een supermarkt is geen wereldverbeteringsinstituut, maar toch zouden ze hun schappen wel deels gevuld kunnen houden met gezondere varianten die misschien minder goed lopen, maar waardoor de klanten juist beter kunnen lopen.

riem.M

Nog een AH-erlebnis: ik kocht er bio-piepers. Foutje: zonder naar het land van herkomst te kijken. Door corona komen Nederlandse aardappeltelers momenteel om in hele bergen Hollandse knollen, dus een andere herkomst kwam niet in me op.
Pas bij thuiskomst zag ik het: de mijne kwamen uit Israël. Crimineel. Net checkte ik het weer en niet alleen de mijne, heel wat soorten komen uit Verweggistan. Moet niet mogen. (Zelfs al hebben ze ver weg eerder ‘nieuwe’).

Ook biologische winkels blijken niet heilig, zo meldde ik al eerder. Ekoplaza verkoopt bonen die in Italië zijn herpakt in O Sole Mio!-vermomming, maar geteeld zijn in China. Ook laten ze wijnen komen van de andere kant van de aarde, iets dat geen enkele winkel zou moeten doen.
En in de winter verkoopt deze bio-keten asperges uit Peru. Erger kan niet. Je zou ze beter ‘perverges’ kunnen noemen. Zeg maar: winkelcriminaliteit.

krabbel


TERZIJDE

Een paar suikergehaltes:

Brinta Volkoren Graanontbijt 4,6%
AH Vers sap sinaasappel 8.5%
AH Bran Flakes Naturel 10%
Ekoplaza Appelsap 10,3%
AH Bran Flakes Pure Chocolade 16%
Ekoplaza Krokante muesli noten en fruit 17,6%
AH Bran Flakes Fruit 19%
Jordans Muesli Crunchy naturel 22%
Kelloggs Coco pops chocos 27%
Milka Chocoladereep alpenmelk 58%