329. Erbarme dich (vervolg)

Pasen is voorbij. Maar het 'Erbarme-dich-seizoen' nog niet.

In buitengewone gevallen blijkt Bachs muziekstuk namelijk buitengewoon inzetbaar. En dit is een buitengewoon jaar.
Eerder verleende ‘ED’ al eens zijn balsemdiensten in het kader van MH-17. Dit jaar stuurde iemand die ik ken de link van de bedoelde tv-uitzending naar een buitenlandse relatie (zonder het gesprokene). Als balsem bij corona. Die relatie stuurde het weer door naar al zijn contacten en zo begon die ED-opname virale trekken te vertonen.
Zeker, het bedoelde tv-fragment is het kijken waard. Ook omdat er tijdens het Amsterdamse Prinsengrachtconcert van alles te zien is voor de minder ‘klassieke kijker’. Bootjes, grachten, mensen. En de violiste lijkt even mooi van binnen als van buiten. Kortom, wat wil je nog meer?

En toch, toch klopt er iets niet. Het duurt niet lang voor je het doorhebt. Hier zijn twee prima musici aan het werk. Maar ze spelen muziek uit een andere periode dan ze gewend zijn, met instrumenten uit de tijd die ze wel gewend zijn. Alsof je breakdancers ziet optreden in Het Zwanenmeer. Een tikje overdreven, maar toch. Het zijn duidelijk musici die doorkneed zijn in de Romantiek, die zich met hun bijpassende instrumenten veroorloven terug te gaan naar de Barok.

IJmuiden.M

Is dat nou zo erg? Ja. Nou ja, niet vergeleken met corona en MH-17. Maar wel denk je alsmaar: ‘Wat jammer! Als dit nu gespeeld werd door mensen die meer thuis zijn in de tijd waarin die muziek werd gemaakt en als het gespeeld werd met instrumenten uit die tijd, wat was het dan veel mooier geweest’. Vooral de ‘moderne’ hobo, die de plaats inneemt van de zangstem die om erbarmen smeekt, past er totaal niet bij.
Nu klinkt het zoals toeristen eruit zien in een paar Hollandse klompen. Entertaining, maar unfitting.

 

klomp.M
Italiaanse in de onze.

 

Klinkt muziek altijd beter als die gespeeld wordt met instrumenten ‘uit de tijd’? Niet perse, wat mij betreft.
Ik denk dat heel wat componisten graag hun handen gewarmd hadden aan een paasvuur van fortepiano’s als ze toen al de beschikking hadden kunnen hebben over de piano’s van nu.

Maar wel lijkt het dat oudere muziek in zijn algemeenheid ‘droger’ is, in champagnetaal ‘Extra Brut‘. Of zelfs ‘Pas dosé‘. Met minder of geen suiker en zonder slagroom.
En als je bij die oudere muziek wel suiker en slagroom doet, dan wordt het er niet beter van. Integendeel.

krabbel

TERZIJDE

Heb ik eigenlijk wel verstand van muziek?
Nee,
En als ik het er dan toch over heb, lijkt dat dan op wat ik hierboven opwerp als kritiek?

Wat had ik naast die Georgische schoonheid graag de innemende contouren gezien van Marcel Ponseele en zijn barokhobo!

Eerder Erbarmen.