186. Eetbaar probleem

Het probleem: ganzen.

Veel ganzen, prima. Teveel ganzen, nee. Héél veel teveel ganzen, daar moet iets aan gedaan worden. Ze veroorzaken grote schade aan de landbouw en kunnen je vliegtuig naar Ver Weg doen landen in Jisp. Lichtpuntje: het is een probleem dat je op kunt eten. Maar… we doen het niet.
Alleen al in Noord-Holland worden jaarlijks vele tienduizenden ganzen geschoten, maar de Hollanders zijn het eten van gans ontwend. Ze grijpen in de supermarkt naar fletse kippenborstjes, zonder smaak.
In Duitsland, daar weten ze het nog. Nou ja, nog net. Met Sint Maarten, in november, vind je er nog de ovenheerlijke ‘Ganzenbout Met Rode Kool’. Geweldig. Maar vroeger stond het überall op het menu, tegenwoordig moet je er naar zoeken.
Bij ons is het nog veel moeilijker. Sterker, in Amsterdam zocht ik vergeefs naar twee boutjes om al genietend aan probleemoplossing te doen. Pas buiten de ring kon ik er de hand op leggen. In Oostzaan, bij de firma Ruig. Goeie naam voor mensen die doen in wild. Maar geen wilde winkel, keurig.
Gans hebben ze er te over: Canadese gans / Grauwe gans / Kolgans / Brandgans. De kwaliteit vinden ze er echter niet genoeg verschillen om op de verpakking aan te geven welke het is.

Ruig.M

Ik fietste de boutjes in triomf mee naar huis en ging daar eens uitgebreid uitrusten van deze inkoopexpeditie.
Foutje. Als ganzenboutenbereiderdebutant had ik mij direct moeten gaan verdiepen in de ganzenreceptuur. Het was al ruim na zevenen toen ik aan het googlen sloeg en al gauw stuitte op verontrustende tekenen dat het weleens uren zou kunnen duren om die kleine jongens gaar te krijgen. In paniek schakelde ik over op Duitse sites, in de hoop op kookduurkorting. Net zoals we ooit tijdens noodweer hoopten dat het vanzelf op zou houden bij de Zwitserse grens.
Iets na negenen won de honger het van ons geduld. Te vroeg. De boutjes zagen er geweldig uit, maar gaar waren ze nog niet. Toch smaakte het naar vaker. Véél vaker.

krabbel

Ganzen Varia

Firma Ruig: www.ruig.nl

N.B.
Geschoten gans kan kogeltjes bevatten!
Uw Tandarts

Discussie woedt over de vraag of het gebitsvriendelijke vergassen van ganzen voldoende diervriendelijk is. Waarbij ‘diervriendelijk’ in dit verband een wonderlijke term mag heten.

De gans werd in de literatuur onsterfelijk via Nils Holgersson.

Martin.M

Maar hij kan zelfs inspireren tot hoge dichtkunst, zoals te zien op spandoeken in Amsterdam:

WEES GEEN DOMME GANS
STEUN DE DIERENAMBULANCE

Volgens Van Dale is een gans tevens een ‘dom, onnozel persoon’.
‘Domme gans’ is dus dubbelop. Net als bij ‘een raar mens’ gaat het bij een domme gans meestal om een vrouw. Maar dat hoeft dus niet:

’s Werelds Domme Gans Nr.1 is zonder twijfel Donald Trump.
Nu hij maar doorgaat zijn eigen land en de wereld in gevaar te brengen, zou het je niet verbazen als ook hij ooit kogeltjes gaat bevatten.

Terzijde

FilmTip

LA CHANA *****