185. Glory ****

Wat is 'vreselijk goed' toch een vreemde uitdrukking. Meestal als iets goed is, is er niets vreselijks aan.

De film ‘Glory’ wel. Die is écht vreselijk goed. Een goede film, die tegelijk vreselijk is. Door het onafwendbare ‘Alles van waarde is weerloos’.
In zekere zin is Glory ook feestelijk: het is de eerste Bulgaarse film die ik zie en dan meteen vreselijk goed. Waarschijnlijk komt dat omdat de film Bulgarije op het lijf geschreven is. Er is niets nep aan, behalve dan het horloge dat de eerlijke-vinder-hoofdrolspeler krijgt als beloning voor zijn vondst. Helaas is ook de rest van wat hij krijgt geen nep: een echte bak ellende.

Glory.M
Niets om te lachen…


Zelf ben ik tot op zekere hoogte ervaringsdeskundige. We vonden ooit een tas met rijke inhoud en brachten die naar de (Italiaanse) politie. Foutje.
De hoofdpersoon in Glory doet er zelfs nog een schep bovenop. Hij neemt zijn contact met de autoriteiten te baat om in één moeite door aan klokkenluiden te doen. Je voelt de knoop in je maag al komen. Zoals het begin van keelpijn. Tegen beter weten in hoop je dat het dit keer niet door zal zetten. Helaas.
De knoop komt pas los in de laatste seconde van de film, maar zonder dat je Het Moment te zien krijgt. Precies volgens de regelen der kunst van het klassieke Griekse drama. Sterk.

Tja, en na afloop? Conclusie? Niet meer eerlijk zijn, alle klokken rustig laten hangen? Nee. Maar de volgende tas die we vinden sturen we direct naar de eigenaar en klokken luid je het best anoniem. Als dat lukt.
Het brengt je op de oud-Hollandse term ‘matennaaier’. Klinkt uitgesproken onsympathiek. ‘Klokkenluider’ klinkt een stuk beter, maar klokkenluiders zijn daarmee vaak matennaaiers tegelijk. Uiteindelijk kom je op

Klokkenluider = Matennaaier = Dader = Slachtoffer = Held

Een soort cirkel die aan de onmogelijke figuren van Escher doet denken. Zoals een kringloop van water die zowel naar beneden als naar boven stroomt. Kan niet. En toch…

krabbel

N.B.

Symbolisch?
De kwade genius in de film verschuilt zich op een gegeven moment achter een Europese vlag.

De hoofdrolspeler doet denken aan Travis uit ‘Paris, Texas’.

*

I.M.
Roger Moore
Als James Bond was hij een slappe sof, als The Saint was hij oké en als Ivanhoe onsterfelijk.

(Ik vermoed dat Sean Connery de James Bond is zoals James Bond bedoeld was, maar Daniel Craig is verreweg de beste)

Film-TopTien (2x)