184. Kaketoe

Hij hoort in het oerwoud, maar hij zit op de bar.

Waar-ie beter af is? Geen idee. En of hij wel echt een ‘hij’ is, ook geen idee.
Zeker is dat een fraaie witte kaketoe heeft plaatsgenomen op de toog van Café-Restaurant 1e Klas in het Amsterdamse Centraal Station. Een plaats van komen en gaan, maar de kaketoe is al lang geleden gekomen en nooit meer weggegaan.
Ik benader hem voor het maken van een foto. Is het lafheid of mededogen om het beest daarbij niet te bekennen dat het mij eigenlijk niet zozeer gaat om hem, maar om het bordje dat vlak onder zijn nagels prijkt?
Op deze site is al eerder aandacht besteed aan het feit dat in verschillende landen dezelfde dingen verschillend worden gezegd. (Toevallig ook in verband met treinen). En het kaketoe-bordje is een te mooi voorbeeld van ‘De Hollandse Aanpak’ om ongekiekt te laten.

kaketoe.M

Interpretatiemarge: nul. Dat is overigens niet alleen ter voorkoming van dieren-, maar ook van mensenleed. Een kaketoe is namelijk geen weerloze kanarie. Zijn naam schijnt mettertijd in het Maleis een tweede betekenis te hebben aangenomen: nijptang. En een kaketoe doet nooit niks. Als-ie ogenschijnlijk zit te niksen is hij ondertussen bezig die nijptang scherp te houden door zijn snaveldelen tegen elkaar te vijlen.
Maar, opeens, komt het gevederde gevaarte in actie met aanzienlijk meer spektakel. Hij zet zijn imposante kuif op en begint te schreeuwen, met een volume waar weinig tegenop kan.
Hoog tijd om me te wenden tot iemand met kaketoe-kennis: de serveerster. Ze weet precies waarom de grote vogel van zich laat horen. Achter hem bevindt zich een prachtige ruimte, die is afgehuurd door een stel vrouwen. De deur ervan is dicht, maar toch vindt de vogel dat de dames teveel herrie maken, dus gaat hij er keihard overheen.
Daarbij mogen de dames blij zijn dat ze buiten bereik zijn van de nijptang. ‘Hij bijt vooral vrouwen’, weet de serveerster. Sterker, vrijwel uitsluitend vrouwen. Kennelijk ziet hij dus het verschil. Nóg sterker: volgens de serveerster ziet hij zelfs het verschil tussen mooie en lelijke vrouwen.
‘Als er een mooie vrouw langsloopt komt hij van zijn stok naar beneden om haar beter te bekijken’.
Zou het, echt?!

Thuis google ik de kaketoe en leer dat het gerenommeerde Max Planck-instituut heeft vastgesteld dat een kaketoe in staat is tot het oplossen van complexe puzzels. Dus wie weet wat hij bovenop zijn stok van de klanten zit te denken. Of acht hij ons zelfs geen gedachte waardig?
En hoe beantwoorden ze bij Max Planck op hun beurt deze simpele vraag? Hoe vind je genoeg vrouwelijke vrijwilligers om vast te stellen of een kaketoe echt het verschil kan zien tussen mooi en lelijk?

krabbel

Zie inzake verschillend taalgebruik: Blog 124. ‘Lands wijs…

Verschillen Deel 2:

Kaketoe (NL) = Kakadu (D) = Cockatoo (GB) = Cacatua (ITA)

Inmiddels zijn er op Amsterdam CS speciale ‘corridors’ in gebruik genomen, zodat je de kaketoe ook zonder OV-chipkaart kan blijven zien.