170. Stem wijzer

Je schuift het alsmaar voor je uit. Waar moet je dit keer in hemelsnaam op stemmen?

Wat zou het toch fijn zijn als je daarover geen twijfel had. Maar, helaas. Misschien kom ik er al schrijvend uit.
Lange tijd had ik niet veel moeite met mijn keuze, daar ik stemde volgens

Het Principe van Het Varkensvervoer *

Dit keer zou dat moeten leiden tot een stem voor de PvdA, maar dat gaat me niet lukken. Al ben ik dan positief onder de indruk van Lodewijk Asscher. Als bestuurder. Als politicus moet hij zich nog bewijzen. Maar dat is niet de reden dat ik niet op hem ga stemmen. Nee, het komt door het gladiatorengevecht dat de PvdA gemeend heeft te moeten ontketenen tussen de pretendenten Asscher en Samson. Twee mannen die niet als gladiator in de wieg zijn gelegd, maar door de partij de arena in zijn geduwd om elkaar publiekelijk op (politiek) leven en dood te bevechten. Een even onnodig, bespottelijk als onaangenaam schouwspel.
Nu was het ook bij echte gladiatoren zo dat ze vaak best samen door één deur konden, totdat de deur naar het circus openging. Maar zij werden destijds echt gedwongen. De heren A. en S. hadden gewoon moeten bedanken voor hun circusact. Ze deden het niet. Gevolg: exit S. als lijsttrekker en exit A. als kandidaat om op te stemmen.
Goed, één partij weg. Maar dat schiet niet op. Sneller gaat het door alle partijen in één keer weg te strepen die de fatsoensdrempel niet halen, type PVV. Dan de partijen overboord op benauwde grondslag, type 50+ en de partijen voor andere diersoorten. Vervolgens alle partijen waar ik geen idee van heb.
Zo, nu is het overzichtelijk. Eens kijken, wat is er nu nog over?

VVD
Rutte is premierwaardig, dat wel. Hij heeft ooit een heel grote zonde begaan door met W. in zee te gaan, maar hij heeft berouw getoond. Bekering moet kunnen. Inmiddels is het tijd voor absolutie. Althans dáárvoor. Maar er zijn verse zonden. Zoals de poging om de VVD op PVV Light te laten lijken en door in ons Madurodamland dat net aan lagere snelheden was gewend alsnog 130 toe te staan. Met dank van de uitvaartbranche en alle koukleumen voor wie de opwarming van de aarde niet snel genoeg kan gaan.
Dus eerst maar eens wachten op een nieuwe berouwronde.

D’66
Pechtold is ’s lands politicus Nr.1, D’66ers zijn de aardigste politici en mijn hart bloedt denkend aan Els Borst. Maar nee. Eerst moeten ze afstand doen van hun troetelkind waarmee het land nu zit opgescheept, het referendum.

CDA
Buma, fatsoenlijk man. Maar ja, al zijn ze inmiddels aanzienlijk ruimdenkender, die C, iedere religie, is toch alleen een zinnige grondslag voor een partij als je (erin) gelooft.

SP
Jan was geweldig. Roemer is geen Jan, wel heeft hij iets aandoenlijks. Maar die tomaat als logo blijft me niet bevallen.

Groen Links
Tja, het jongetje Klaver. Veelbelovend is-ie zeker, al is zijn wens om premier te worden in dit stadium ronduit lachwekkend. Nou vooruit, laten we zeggen: jeugdige overmoed.

Rijp.M
Rijp genoeg?


Wordt het dus GL? Of moet ik om echt wijs te stemmen toch eerst de Stemwijzer doen?

krabbel

* Stemmen volgens Het Principe van Het Varkensvervoer = tegenhangen.

Zie:
OVER HET VERLEDEN, VARKENSVERVOER, HET HEDEN, BATMAN,
EN DE TOEKOMST