33. Links & Rechts

Het verschil weten tussen links en rechts is handig. Vooral in ruimtelijk opzicht.
Ook politiek gezien geeft het houvast, maar daar is het wat schimmiger. De Italiaanse zanger Giorgio Gaber wijdde er een heel lied aan. Hij vond het hele onderscheid nogal dubieus, zelfs al wist hij een onderhoudende reeks dingen op te noemen die ‘links’ dan wel ‘rechts’ zouden zijn.

Culatello? Is rechts.

Mortadella, daarentegen, is links.

 Mortadella
Culatello

Zwitserse chocola is rechts,

Nutella links.

De spijkerbroek is links,

maar neigt met een colbert erboven weer naar rechts. Enzovoort.

Maar Giorgio zaliger had nooit kunnen vermoeden dat er ooit zoiets ter wereld zou komen als ‘linkse en rechtse sokken’. Inmiddels heb ik ze zelf. Per ongeluk. Je koopt zo’n pak sportsokken, en opeens zie je het. Vroeger waren alle sokken uitgesproken links: allemaal perfect gelijk. Nu niet meer. Ziedaar: het sokken’echtpaar’. Op de ene prijkt een ferme L en op de ander een R. Nu is het de meeste bezitters van voeten bekend dat er tussen de linker- en de rechter- een verschil bestaat. Maar het was een verschil dat geen gevolgen had voor het sokdesign. Vanwege de rekbaarheid van die dingen.
De sokken van nu rekken nog steeds, dus een verschil in pasvorm luistert niet echt nauw. Maar wel zijn ze inmiddels exclusief. Elk van de twee voeten zijn eigen sok. Van onderaf staren die letters je aan. En, dat is het gekke, daar gaat iets intimiderends van uit. Zo van: ‘Waag het niet een L-sok aan een R-voet te doen, of anders…’ Ja, of anders wat? Kan je dan opeens geen voet meer voor de andere krijgen?
En toch, toch ben je geneigd gehoorzaam te zijn. Niet dat je bang bent dat iemand je zal bevelen publiekelijk je schoenen uit te doen, zodat iedereen kan zien of je wel spoort. Maar toch, toch denk je dat je je niet lekker gaat voelen als je die letters ‘verkeerd’ in je schoenen zou voelen branden. Alsof je er misschien toch wat spastisch van zou gaan lopen, of dat het ongeluk brengt. Of betekent het gewoon dat ik even saai ben als gezagsgetrouw?
Moet ik het er niet een keer op wagen? Eens even uit de band springen? Lekker subversief?


R-L.M
Anarchy Part I


Nou ja, nu heb ik ze alweer ‘goed’ aan. Misschien morgen.

krabbel

Voor culatello zie in Cacciucco (het boek) pag.237-241, voor mortadella pag 46-50.

En/of zie Il menù / Woordenboek voor de Italiaans keuken.

Over ‘verkeerde’ sokken die branden in je schoenen, zie ook Cacciucco pag.156-160

Giorgio Gaber: Destra-Sinistra