480. Cacciuchino

De naam van deze website verwijst naar een Toscaans gerecht. Cacciucco wordt gemaakt met wat er toevallig zoal voorhanden is. Met de website idem dito.

Meestal zijn het stukjes ter grootte van een blogpost, maar het leven biedt ook brokjes van een nog kleiner formaat. Zo wordt één enkele blogpost een klein Cacciuccootje op zich, een ‘Cacciuchino‘.

Gordels

Ik bracht een Italiaan naar het ziekenhuis. In zijn auto.

Voor het eerst had ik mij achter het stoere stuur van een Land Rover Defender gezet en deed de autogordel om, toen de Italiaan riep: ‘Hoeft niet! Ik heb dispensatie’.

Voorbijgaand aan de vraag hoe hij aan die dispensatie gekomen was, verpestte ik zijn feestje door te vermelden dat ik zo’n gordel niet gebruikte omdat de staat dat voorschreef, maar omdat ik dat zinnig vond. Van mijn eigen.

Het kwam me voor als iets typisch Italiaans. Totdat ik vaak in een Hollandse streekbus reed, voorzien van gordels. Logisch, dacht ik. Maar wat gebeurde? De maximumsnelheid voor die bussen werd teruggebracht, tot 80 km/h. Daarbij waren de gordels niet meer verplicht. Sterker, men besteedde daarna zelfs geld en moeite om de gordels te verwijderen. Zodat je ze ook niet meer kan gebruiken als je dat zinnig vindt. Van je eigen.

Maar in een bus gebeurt toch nooit wat?

26-09 NOS: Bij een busongeluk in het Friese dorp Berltsum zijn vanmiddag veertien mensen gewond geraakt, van wie vier zwaar.

29-09 BBC: Major incident as school bus full of children overturns.

*

– Dood (2x)

Ze stierven vlak achter elkaar, Giorgio Napolitano en Matteo Messina Denaro. Beider namen doen aan bestaande plaatsen denken en allebei schopten ze het tot in de top van een hiërarchie, maar daar houdt iedere gelijkenis mee op. Verschillender konden ze niet zijn.

Napolitano kwam inderdaad uit Napels. Hij werd geboren in een goed nest en bracht het tot president van de Italiaanse Republiek. Messina Denaro, daarentegen, kwam ter wereld in een mafiafamilie. Niet in Messina, maar in Castelvetrano, aan de andere kant van Sicilië. Vanuit daar bereikte hij de top van de Siciliaanse misdaad.

Je bent geneigd de kaarsrechte, boomlange Giorgio te zien als Het Goede in hoogsteigen persoon en Matteo als Het Kwaad zelf. Op dat laatste valt weinig af te dingen, hij leek er zelf trots op, maar ook op Giorgio’s blazoen zit een schandvlek.

Na verzet tegen Mussolini, vinkje aan de goede kant, bleef Napolitano zich binnen de Italiaanse Communistische Partij te lang scharen bij de blinden. Erger nog, bij de sovjetofielen die zelfs het neerslaan van de Hongaarse opstand goedpraatten. Al ziende. Daarbij past een heel vet:

x

Een opvallend wapenfeit dat Giorgio als president weer aan de creditkant kon bijschrijven is zijn verzet tegen de premier, toen Silvio Berlusconi. Die hield Giorgio een presidentieel decreet voor de neus. Ter ondertekening. Het hooggerechtshof had namelijk toestemming verleend het leven van een vrouw te beëindigen die vanaf haar eenentwintigste al zeventien jaar kansloos in coma lag. Silvio probeerde daar alsnog een oneigenlijk stokje voor steken. Maar daarbij had hij gerekend buiten een zeldzaamheid in de Italiaanse politiek: een rechte rug. Die van Giorgio.

Dat veel Italiaanse ruggen opvallend flexibel zijn bewees Matteo. Dertig jaar lang was de meedogenloze mafioso voortvluchtig. Maar ten tijde van zijn arrestatie woonde hij, ongestoord, gewoon in een plaatsje in zijn geboortestreek. Rara, hoe kon dat?

De misdaadmiljardair eindigde de laatste maanden van zijn leven in een droomscenario voor de ware crimineel: eenmaal achter slot en grendel waren zijn medische kosten voor de staat.

*

– Gerommel

Ik heb al eerder aandacht besteed aan twee minder bekende vulkanische fenomenen:

1) De grootste vulkaan van Europa bevindt zich onder water, tussen Calabrië en Sicilië, en

2) Terwijl iedereen afwacht wanneer de Vesuvius weer ontwaakt, zou de eerste grote klap weleens kunnen komen van de zogeheten Campi Flegrei, iets verderop.

Die lieten onlangs opeens van zich horen met een initiële schok van 4.2. Niet dat daarmee een ramp aanstaande hoeft te zijn, maar het herinnert er wel aan dat een half miljoen mensen daar in de zogeheten ‘Rode Zone’ woont, terwijl de vluchtwegen wellicht snel verstopt zullen raken wanneer Het Moment gekomen is.

(Nu nog) een uitje voor het hele gezin: zwavelbronnen in de Flegreïsche Velden.

*

– Kurk

Nog zoiets waar ik het al vaker over had.

Kurk is geweldig materiaal. Maar in een wijnfles levert het een enorm veel grotere kans op dat je de wijn in die fles weg moet gooien, dan dat je een tientje wint in de Staatsloterij. In het jargon zegt men dan dat zo’n wijn ‘kurk heeft’.

De boosdoener is daarbij een van de sterkste geurstoffen die er zijn. Die vermaledijde verbinding heet in de wandeling TCA, omdat-ie anders ook niet lekker klinkt: 2,4,6-trichlooranisol.

TCA in wijn hoeft niet perse verband te houden met de kurk, maar meestal wel, ondanks verwoede pogingen tot verbetering. Vandaar dat TCA mij een fan heeft gemaakt van de schroefdop, de kroonkurk, van alles om wijn mee af te sluiten zolang het maar geen kurk is. Een ‘wijnmens’ dat ik ken vindt dat zielig. Voor de Portugezen, de Sardijnen en alle andere kurkproducenten voor wie de wijnindustrie de kurk is waar hun bestaan op drijft. Maar…

Als je maar oud genoeg wordt heb je ervaring met de gekste dingen. Zo raakte ik ooit betrokken in de reuring rond een grote autobandenbrand. Gebruikte banden nemen namelijk veel ruimte in. Totdat je ze aansteekt. Dat leidt echter weer tot allerlei andere problemen, want, net als wijn ‘met kurk’, zijn banden niet lekker. Sterker, ze zijn ook slecht voor je.

Wat te doen? Men kwam daarbij op de meest creatieve ideeën. Eén daarvan: we vermalen die ronde ouwe stinkerds en strooien het resultaat in kunstgras. Dat dempt goed. En in plaats van dat de verwerking van de banden ons geld kost, verdienen we eraan. Nóg een keer!

Totdat bleek dat het tussen de groene plastic sprieten ook slecht is voor sporters. Echter, er gloort nu hoop. Voor kurk. Kurkkorrels moeten het rubberafval gaan vervangen, is het idee. Ideaal, zou je zeggen. In plaats van het humeur van wijndrinkers te verpesten kan kurk voortaan het sporten verzachten.

Maar, wat als een heel sportveld ‘kurk heeft’…?

Eerder op de site over kurk: Geurmonster.

TERZIJDE

– Messina Denaro werd in 2021 al eens met veel machtsvertoon uit een restaurant geplukt. In…. Den Haag. Tot ze beter keken. Het was een man uit Liverpool.

– Toen autogordels verplicht werden, werd juist iets anders in Napels een grote hit: T-shirts met gordelopdruk.

– De grootste Europese vulkaan luistert (niet) naar de naam Marsili. Zijn grootste gevaar: de kans op tsunami’s.