467. I.M. Silvio

Kon ik ermee wegkomen aan zijn verscheiden voorbij te gaan? Nu Silvio Berlusconi alsnog rimpels krijgt? Nee natuurlijk, dat kon ik niet maken. Al had ik dat graag gedaan.

Juni 2011

Voor zover ik weet bestaat er geen ranglijst van regeringsleiders waarbij de duur van hun mandaat wordt afgezet tegen wat ze voor hun land hebben gepresteerd. Maar daarop zou Silvio toch zeker indrukwekkend eindigen. Indrukwekkend laag, dan wel te verstaan. Het feit dat hij op een gegeven moment zijn persoonlijke advocaat bombardeerde tot minister van justitie mag toch wel illustratief voldoende heten om te doorzien waar het Silvio bij regeren om ging. Los van ego.

Ook bij zijn heengaan wordt Silvio B. vaak opgevoerd als voorganger van Donald T. Niet, uiteraard, dat Donald Silvio heeft nagedaan. Dat zou teveel ‘eer’ zijn voor de overleden zakenman-politicus. Maar de overeenkomsten zijn niettemin verbluffend.

Het probleem is daarbij niet dat dit tweetal ooit op aard is verschenen, het probleem is dat er zoveel mensen op hen stemmen. Met als voornaamste reden dat dit type kappersklanten zich presenteert alsof ze zich heroïsch teweerstellen tegen ‘de elite’. Tot hun laatste haar. Naast het doen van grote beloften.

Ik kwam ‘m net weer tegen, de paginagrote advertentie waarmee Silvio destijds zijn eenzijdige ‘Contract met de Italianen’ aankondigde. Daarop prijkte een lijst Sinterklaaswensen die hij beloofde te zullen vervullen als hij eenmaal premier zou zijn. Ongeloofwaardiger kon het niet, zou je zeggen. Maar een computerexpert die ik erover sprak bleek diep onder de indruk: ‘Zoiets heeft in Italië nog nooit iemand gedaan’.

Zelf dacht ik dat dat was omdat zelfs wereldwijd nog nooit iemand op zulke onzin had kunnen komen, maar ik vergiste me. Silvio was vóór alles een verkoper, een reclameman. Het werkte. En hoe.

Hij ‘kende zijn kippen’, zoals de Italianen zeggen. Hanen inclusief.

(Hieronder een reclame van een ander)

Wie (m/v) beslist er over de airconditioner?
‘Om jullie eraan te herinneren wat een vrouw doet wanneer ze het ideale klimaat treft’.

Meer hoef ik over Silvio niet meer te vermelden. Vanwege een simpele reden: dat heb ik al eerder gedaan. Ik heb het net nog eens gelezen en ben daar nog steeds heel tevreden mee.

De titel is kort, inclusief link. Voilà, voor Silvio klik op

B.

Terzijde

Het kan verkeren 1

Veroordeeld zijn wegens belastingontduiking (naast een hele waslijst aan verjaard verklaarde vergrijpen) en dan een b€graf€nis krijgen op kosten van de staat.

Het kan verkeren 2

Onderwerp zijn van zowel jarenlange internationale hoon als een dag van nationale rouw.

– Nog meer op de site (deels) inzake Silvio:

Rode Ilda

Oh, Europa

B&W