377. Tour de Sports

Voor een sportliefhebber-knorrepot valt er deze zomer heel wat te zien. En te knorren.

Trouwe lezers van dit blog kunnen een aantal van mijn sportknorren al kennen.

Een greep uit mijn suggesties:

– Op hun rug vallende winnaars van tennistoernooien moeten zo, ter plekke, de nacht doorbrengen.

– Blazers van kushandjes moeten worden weggeblazen.

– Hinkstapspringers en snelwandelaars moeten zich ook verder zo voortbewegen.

En nog zo wat.

Deze sportzomer zijn er zowaar nog wat knorpunten bijgekomen, maar… er gloort ook hoop!

*

Tour & Giro

Eindelijk! Eindelijk lijkt er een einde te komen aan het weerzinwekkende wegkeilen van afval door renners, links en rechts in het decor. Het mag alleen nog op aangewezen plaatsen. Goed, dat gaat nog steeds weleens mis, maar een knorpot moet niet ook nog kniesoren. Hulde dus!

Suggestie voor hardleerse overtreders: terug naar de plaats delict, afval zoeken en alsnog deponeren op de juiste plek.

Niet overdrijven graag. Wij kijkers zien graag wielrenners afzien, maar in dit soort zware rondes s.v.p. geen ritten meer van boven de 200km.

Ik ben een fan van de al niet meer zo nieuwe ster Mathieu van der Poel en de nog steeds niet zo oude Marianne Vos. Maar hoe eerlijk is het als dit soort renners alleen maar een deel van een grote ronde rijden, om zich daarna op andere doelen te richten? Degenen die weken mee moeten gaan tot aan de eindstrepen in Milaan en Parijs rijden zich zo in het begin van die rondes kapot op de energie van de ‘vutters met voorbedachten rade’.

Je moet wel blijven meedoen.

*

EK Voetbal

Na de uitdrukking ‘schaamrood’ wordt het tijd voor ‘schaamoranje’. Niet dat het Nederlands elftal niet kan voetballen, maar de oranje draad is bij ons een gebrek aan grinta‘, een woord dat onze Vlaamse zuiderburen hebben overgenomen uit het Italiaans. Betekent: doorzettingsvermogen, pit. Pitbullpit.

Zoals oud-international Nigel de Jong opmerkte, (zelf dader van één van de meest grove overtredingen aller tijden), gaan heel wat landenploegen er na een rode kaart met extra energie tegenaan, maar houdt Oranje er daarna juist helemáál mee op.

Engeland verdiende het alleen al om de finale te verliezen vanwege het schandalige gedrag van de ‘supporters’, ook al eerder. Eén (alweer ouderwets) detail: het beschijnen van de keeper van de tegenstander met een laserpen.

Terzijde

Zelf maakte ik ooit tijdens de landing op een Italiaans vliegveld hetzelfde mee richting de piloten. Kortom: ook Italiaanse geleerden doen het.

Over geleerden gesproken: de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini mag je rustig een fenomeen noemen. Van opzij doen de contouren van zijn hoofd denken aan dat van een flamingo, maar er zit meer in: Giorgio studeerde cum laude af in bedrijfskunde aan de Universiteit van Turijn.

Ten teken dat je moeilijk om hem heen kan werd hij ooit gebeten door aanvaller Luís Suarez.

Na vele jaren viel pas tijdens dit EK het kwartje inzake hoe ik de voetballende academicus moet noemen:

De Grijnzende Schurk.

Hem zijn schurkschap kwalijk nemen wil maar niet lukken.

De Vaste Kompaan van De Grijnzende Schurk, Bonucci, brulde na de winst in de camera: ‘It’s coming Rome!!‘ Als (imperfecte) inpeper-variant op de Engelse wensdroom ‘It’s coming home‘.

Op zich had ik zelf met die kreet niet zo’n moeite, al lijkt er wel iets ‘brexittigs’ in te zitten. Alsof ze vroeger gezegd zouden hebben ‘Voetbal is ons geschenk voor de wereld’ en nu ‘Voetbal is van ons’.

En zou voetbal ‘Home‘ nog wel herkennen? Het land dat ook ooit de thuishaven was van ‘fair play‘, ‘let the best man win‘ en een hekel aan ‘bad losers‘.

Maar De Grote Arbiter is met vakantie.

Na de finale had de internationale pers geen woord over voor de arbitrage van ‘onze’ Björn Kuipers. Hoewel er dus niets over te lezen viel kan je daaruit wel aflezen dat Björn het goed deed.

Minpunt: van de UEFA moest hij verkleed gaan als zuurstok.

Niet verkleed: de tv-regie deed er goed aan een ‘halve streaker’ uit beeld te houden. In weerwil van eventuele amusementswaarde. Graag ook doen met halfnaakte supporters.

*

En nu dan… Tokio.

Olympische Spelen zonder publiek lijkt net zoiets als zwemmen zonder water,

als de liefde bedrijven alleen,

als…

TERZIJDE

Vallen in de Tour:

Meevallen, tegenvallen & wegvallen.

Oranje Nigel in actie.