FilmTips 17

FilmTips

 

AQUARELA ****

Wat voor taal het is, en wat het betekent, geen idee. ‘Iets met water’, dat kan je wel vermoeden.
In feite is het ‘van alles met water’. Een film met alleen maar water, in vele verschijningsvormen.
Te beginnen met ijs. Een hele vlakte. En dan, een mens. En nog een. En nóg een. Maar wat doen ze daar op die grote vlakte? Een mysterie. Zo begint de film al goed.
Ook de timing is prima (2x). We zien hem daags nadat onderzoek uitwijst dat het overgrote merendeel van de Nederlandse bevolking zich over de dreiging van het water geen zorgen maakt. In slaap gesust door de nijvere en pientere arbeid van Rijkswaterstaat, gaan we ervan uit dat we zelfs geen kaplaarzen hoeven kopen.
Niet dat Aquarela ons direct met de neus onder water drukt in relatie met de opwarming van de aarde, maar toch kan je niet anders dan onder de indruk raken van de macht en de kracht van H2O. Je vriend zolang het uit de kraan komt, of lieflijk kabbelt in een beekje, maar O Wee als…

thames. XL
Waterkering in de Theems

Goede timing Deel 2. Ik zag de film vlak na een andere: Making Waves: The Art Of Cinematic Sound. Over een heel ander soort golven dus. Vaak realiseer je je niet hoe belangrijk geluid is voor een film, omdat je je meer bewust bent van het beeld. Maar geluid kan een film maken en… breken.
In Aquarela doet het beide. Je denkt in een verlaten, stille wereld te zijn, met als enige gezelschap kolossale ijsbergen. Maar de stilte wordt doorbroken door kolossale explosies van brekend ijs. Daar maakt het geluid mede de film, doordat de regisseur er terecht voor kiest alleen het geluid van de natuur te laten spreken.
Had hij die moed maar volgehouden. Helaas, als er indrukwekkende golven zijn te zien gaat hij die te lijf met heavy metal, terwijl je maar één ding wilt: het geluid van wat je ziet en verder niets. En anders dan maar liever helemaal geen geluid.
Dus, als je gaat, neem je oordoppen mee!

onbekend

TERZIJDE
Details van water, of ijs, hebben een esthetiek op zich.
Toch kan je soms snakken naar het uitzoomen van het beeld, om ’te weten waar je bent’.

Eerder op deze site over de strijd tegen het water: Hans Brinker 2.0