FilmTips 16

FilmTips

THE CAVE *****

Vijf sterren is veel voor een documentaire die ik bijna niemand wil aanraden. Voor een aantal anderen, de verantwoordelijken, zou The Cave daarentegen juist verplicht moeten zijn. Hoewel je vreest niet te kunnen uitsluiten dat het op hen anders zou uitwerken dan je zou willen.
De onderaardse setting van The Cave bevindt zich in Oost-Ghouta. Vijf eindeloze jaren is die buitenwijk van Damascus het toneel geweest van seriële schendingen van mensenrechten. Bombardementen, ook chemische, in dichtbevolkt stedelijk gebied. Uithongering, en wat al niet. Het gebied is in handen van rebellen en wordt bestookt door het regeringsleger van Assad vanaf de grond en door de Russen vanuit de lucht.
De film zelf is echter grotendeels a-politiek. Het is vooral de registratie van wat er gebeurt in een ondergronds hospitaal. Daarbij kom je aanzienlijk dichter bij de realiteit van wat oorlog betekent dan door de gekuiste journaalbeelden die ons de eetlust bij het avondeten niet willen ontnemen. Al word je ook in The Cave voor het allerergste behoed.

steun.L

Je kan de film alleen al geen enkele ster ontnemen uit respect voor het medisch personeel dat ondanks fysieke en emotionele uitputting maar doorgaat en doorgaat, opboksend tegen de stroom ellende die hen overspoelt. Helden tegen wil en dank, die snakken naar het gewone en af en toe ook gewoon blijken te zijn. Zo droomt de directrice van het ziekenhuis van een cosmetische ingreep bij haarzelf. Terwijl je als kijker denkt: ‘Je bent al het mooiste mens op aarde’.
Je zou dan ook vanuit je bioscoopstoel de man een pak rammel willen geven die klaagt dat hij in plaats van haar als directeur een man wil spreken. Net als je de mannen wel iets zou willen doen die hun vrouw een baan ontzeggen, waarmee ze hun ondervoede kinderen te eten zouden kunnen geven.
De gierende geluiden van bommenwerpers zwellen, verdwijnen, komen terug. Het dreunt, diep.
De posttraumatische stress, die komen zal, wordt voorafgegaan door de stress van het Nu.
Zoveel keer Nu. Elk ervan teveel.

onbekend

TERZIJDE

De belegering vond plaats van 2013 tot 2018.

In 2016 bevonden zich in de belegerde zone nog 400.000 mensen.

Ook enkele rebellengroeperingen binnen het gebied werden door de Verenigde Naties als schuldig gezien aan misdaden tegen de menselijkheid.

Hoe zou zo’n film eruit zien onder de Amerikaanse bombardementen, de Nederlandse…?

Op één moment lijkt er iets geënsceneerd, wanneer de directrice buiten The Cave door de (‘authentiek’ brandende?) ruïnes loopt en een klein vlammetje in een auto ineens een vuurzee blijkt. Dan gaat er bij de kijker Anno 2020 een Bellingcatterig belletje rinkelen, maar het kan de film geen schade doen.

Volgens mijn laatste informatie verblijft de directrice nu als vluchtelinge in Turkije.