De Wesp

paradijs

 

La Vespa – De Wesp

Mea culpa. Voortijdig oordelen is voorbehouden aan de onwetenden, zoals ik.
In Italië heb je la Vespa en la vespa. Achter die met hoofdletter gaat een gemotoriseerde brommer schuil, terwijl la vespa het vliegende tijgertje is dat bij ons als ‘wesp’ door het leven zoemt.
Die laatste heb ik lang, te lang, onrecht aangedaan. Lang dacht ik dat een wesp als enige functie had de mens het leven zuur te maken, onder meer door in zoete dranken te drijven. Angel in de aanslag.
Maar nee, inmiddels ben ik wijzer. De wesp is een beestje om van te houden. Hij eet namelijk allerlei andere beestjes waar wij níet van houden. En onder die beestjes is er één die hij wat mij betreft mag wegwerken tot ze op zijn: muggen. Kortom, zo verontreinigend als la Vespa, zo reinigend is la vespa.
Sinds ik weet dat wespen muskieten killen kijk ik zelfs op de wespensteken in mijn leven liefdevol terug. Zoals toen er één mij te pakken nam in een oor. Waarna dat ding zo prominent en knalrood uit ging staan als ware het de Chinese vlag.
Trouwens, zijn onze paradijswespen nu ‘gewone’ of ‘Duitse’? Geen idee. De Duitse hebben drie stipjes op hun neus. Maar ja, die neus zit diep in dat kunststukje van papier-maché.

Wesp.M

Wel gek eigenlijk, zo in de zon. Meestal kiezen ze een plek in het donker. Nu zie je een wesp druk in de weer met snelle vleugelslagen, om de eitjes te koelen. De oplossing van het raadsel? Wijzelf. De koningin heeft bij de locatiekeuze van haar broedplaats namelijk buiten ons gerekend. Ze heeft haar kunstwerk aan de binnenkant van één van de luiken geplakt. Toen ze nog dicht waren.
Wie is eigenlijk deze ‘sottosopravespa‘, de onderstebovenwesp die hier bezig is? Misschien wel Hare Majesteit zelf? Of is dit puur werksterswerk?

Alle Details