Artusi

 

ReisTip

Nr. 10

Ristorante
Casa Artusi

Forlimpopoli (Emilia-Romagna)

De temperatuur ging richting de veertig graden. En we hadden honger. Bijna waren we bereid tot het eten van ‘wat dan ook’. Maar we waren al zo dicht bij de plaats met die magische naam. Even volhouden nog.
Als je maag leeg is duurt het nog verrassend lang voor je er bent geweest. Ook als je dashboard je wil wijsmaken dat er nog voor 0 kilometer benzine in de tank zit, valt dat doorgaans mee.
We waren er. We parkeerden en openden de deuren. De hitte was overweldigend. Alsof ze er een natuurlijke parkeermeter hadden. Alsof je er na te lang parkeren de banden terug zou vinden als vier zwarte plasjes onder de auto.
Het grote plein van Forlimpopoli zinderde in de zon. Leger kon dat plein niet zijn. Je zou er in het midden een joekel van een standbeeld verwachten, maar dat was er niet. Vreemd. Want misschien dat er in de wereld één of twee mensen zijn die naar Forlimpopoli gaan om te kijken hoe een plaatsje met zo’n naam eruit ziet, maar meer toch niet. Vooruit, drie. De rest komt maar om één ding: omdat in Forlimpopoli ooit een gastronomische grootheid is geboren.
Zijn voornaam lijkt wel profetisch: Pellegrino – Pelgrim. Anno 2015, ruim honderd jaar na zijn dood, komen mensen in (culinaire) pelgrimstocht naar de geboorteplaats van Pellegrino Artusi. Zijn boek ontbreekt in maar weinig Italiaanse huishoudens. Sterker, het is waarschijnlijk zelfs te vinden in huizen waar de complete bibliotheek uit één boek bestaat.
Het is een kookboek, maar anders dan alle andere. Om te beginnen heeft het twee-titels-in-één: La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene / ‘De Wetenschap in de keuken en De Kunst van goed eten’. Daarnaast wordt het ook door Italianen gelezen die helemaal niet van plan zijn om te gaan koken, maar alleen omdat het zo onderhoudend geschreven is. En als klap op de vuurpijl is de schrijver iemand die zelf helemaal niet aan koken deed.

We hebben geluk.

Algemene reistip binnen deze ReisTip

Als je in Italië wilt weten waar je moet eten, moet je een vrouwtje aanschieten waaraan je ziet dat die vrijwel nooit uit eten gaat. Omdat ze zelf zo goed kookt dat ze zichzelf, haar man en de bambino tekort doet door buiten de deur te eten.
Je herkent ze onder meer aan een relatief klein en niet-anorexisch postuur.


En laat nou net zo’n vrouwtje zich door de hitte over het plein bewegen.
Haar suggestie: ‘Artusi’.
‘Logisch’, denken we, ‘vrijwel iedere eetgelegenheid zal hier wel zo heten’.
We stappen er binnen en denken weer iets: ‘Oei!’
De airconditioning is er weldadig, maar is dit wel de ‘Artusi’ die ze bedoelde? Het vrouwtje had erbij gezegd dat ook de prijs hier precies goed zou zijn. Rondkijkend in het moderne interieur geloven we nu dat ze daarmee bedoelde: ‘Heel duur, maar heel goed’.
De werkelijkheid blijkt anders. Het gaat om een prijs-kwaliteitverhouding die scheef staat. In ons voordeel.

*

Casa Artusi
Via A. Costa 27/31
I-47034 Forlimpopoli (FC)
Tel. +39 0543 743138

Op de kaart zowel eigen creaties als gerechten waarvan de nummers corresponderen met de recepten in het boek.

Het restaurant is onderdeel van een complex waar nog meer valt te beleven:
www.casartusi.it

*

© Joost Overhoff

Alle ReisTips