353. Complotcompote

'Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan'. Dat is de titel van een beroemd boek. Die titel had ook kunnen luiden: 'Van oude mensen, de dingen, die uitkomen'.

Zo leerde ik pas op latere leeftijd dat een familielid in werkelijkheid werkzaam was voor de BVD, de Binnenlandse Veiligheidsdienst.
Intussen observeerde ik de feestelijke wijnwereld. Daarbij was het moeilijk niet te stuiten op de naam Peter Sichel, een Duits-Amerikaanse wijnhandelaar. Maar nu pas, hij nadert de honderd, kom ik erachter dat ook hij kan bogen op een illustere carrière als spion. Zo werkte hij onder meer voor de CIA, tot hij ontslag nam vanwege de steeds onethischer praktijken waarvan die dienst zich bediende.
Niet dat de Amerikanen zich als enigen schuldig maakten aan duister gedrag. Zo kan blijken dat zogenaamd spontane revoltes op zijn minst een handje geholpen werden en worden door geheime inmenging van allerlei buitenlandse diensten. Geheim, tot het uitkomt.
Kortom, complotten bestaan. Echt. Dat maakt het er niet gemakkelijker op om aanhangers van complottheorieën op andere gedachten te brengen. Vaak zitten ze op een spoor met de flexibiliteit van treinrails. Daarbij hebben zij de wijsheid in pacht en verleent ze dat een gevoel van superioriteit ten opzichte van ons, sukkels, die het nog niet door hebben.
Onder de reacties op deze website:

 

Je schrijft leuke stukjes, maar het is jammer dat je zo onnozel en goed van vertrouwen bent.
Wordt eens een beetje wakker, want dan kun je met je schrijf-talent nog iets goeds voor de mensheid doen !
Het is vijf voor twaalf.

 

 

Gered.L
Pffff… Net op tijd.

 

Een afslag nemen in het denken zit er vaak niet in. Zo weet ook Peter Sichel, geciteerd in een komend boek:

‘We hebben allemaal de neiging te zoeken naar informatie die onze overtuiging bevestigt en te negeren wat daarmee in strijd is’.

Dat aloude fenomeen wordt in onze tijd nog eens krachtig versterkt door algoritmes die het zoekgedrag op internet sturen. Dat leidt tot vele cybersprokkelaars die het als doe-het-zelfgeleerden beter menen te weten dan de gevestigde experts. Met als fascinerende paradox dat er meer kennis openbaar is dan ooit tevoren, terwijl wellicht meer mensen dan ooit zich bevinden in benauwde tunnels.

 

NOS.L
Van de wijs, onwijs, of allebei?

 

 

Zelf lijk ik op een doorsnee-BN’er, zo is mij al meerdere keren gebleken. Eén van die keren was midden in De Bijenkorf. Een man smoezelde wat met zijn vrouw en vroeg het me daarna onomwonden:
‘Bent u een bekende Nederlander?’
Ik zei: ‘Niet dat ik weet’.
De man keerde zich naar zijn vrouw en triomfeerde: ‘Zie je, het is er een! Dat soort dingen zeggen ze’.

 

Op tv liet een vrouw welbespraakt haar licht schijnen over de door haar aangehangen complottheorie. In haar armen een puppie, die haar niet tegensprak. Als symbool, leek het wel, van het enige dat je nog echt vertrouwen kon.
Roerend. Ze had niet door dat haar beestje is gechipt, door handlangers van Bill Gates. Zodat alles wat ze…

krabbel


TERZIJDE
Over de CIA en onder meer Peter Sichel zal verschijnen ‘The Quiet Americans’.
Eerder verscheen Sichels eigen boek ‘The Secrets of My Life’.

Onvergetelijk: een bezoek aan het Philips II-paleis El Escorial, waar duizenden boeken nog origineel staan opgesteld met de band naar binnen. Zodat onbevoegden zelfs niet konden zien waar ze over gaan.