344. Omhelzen 2.0

Corona, weten we inmiddels, heeft vele gedaanten.

Een aantal ervan is op deze site al voorbijgekomen. Zo is het virus een zegen voor te zieke zieken, te oude oudjes en pensioenverstrekkers. Het is De Grote Blootlegger en een veranderaar van gewoonten. Daaronder zijn gewoonten die waarschijnlijk niet voor even veranderd zijn, maar voor lang of zelfs voor altijd.

5 meter.M

Sommige van die veranderingen komen als geroepen. Neem De Drie Zoenen, als inflatoire begroetingsvorm. Mocht blijken dat we door corona voor altijd van die lege overdaad zijn verlost, dan zou je zo’n virusje wel vier zoenen willen geven.

Moeilijker ligt het bij De Handdruk. Die heeft iets moois, zolang-ie niet klef is. En als bij zo’n handdruk de bacteriedruk binnen de perken blijft.

Maar dan… De Omhelzing. Die kunnen we eigenlijk niet missen. Bij mini-geluk en -leed misschien nog wel, maar bij grotere emoties kunnen we niet zonder.

omhelzing.L

Wat te doen? Als er iets flagrant in strijd is met de anderhalve-meter-maatregel dan is het de omhelzing wel. Daarbij is die afstand zelfs negatief. Maar kunnen we daar geen mouw aan passen? In de nabijheid van een tijger is er geen veiliger plek dan met jouw hoofd pal naast de zijne. (Al moet je dat zo houden tot-ie in slaap valt).
En is jouw hoofd pal naast een ander, met de gezichten ieder een andere kant op, niet voldoende corona-proof? Voor het zover is moet dan wel voldaan worden aan een belangrijk vereiste van

 

Omhelzen 2.0

Je stelt je op ruime afstand van de ander op. Gezien de bovengemiddelde ademteug die gaat volgen neem je het nog wat ruimer dan de regel: twee meter. Je ademt diep in, alsof je een duik gaat nemen. En eigenlijk is dat ook zo: je neemt een duik in het emotionele diepe.
Met ingehouden adem stort je je naar voren, tot jouw gezicht dat van de ander maximaal voorbij is, en dan laat je je adem en je gevoel helemaal gaan. Al omhelzend. Daarna adem je weer diep in en trek je je terug tot op de twee-meter-stand. Je kijkt en voelt of het genoeg was en, zo niet, dan doe je het nog een keer. Net zo lang tot ook de gevoelsgezondheid op peil is.

 

Kan het RIVM ook hier zijn oordeel over geven? Graag. Of moeten we het gewoon doen? Om te voorkomen dat we op den duur coronavrije lege hulzen zijn. Met drooggekookte harten.

krabbel

TERZIJDE
Je zou denken dat Omhelzen 2.0 juist niet met mondkapjes moet worden uitgevoerd. Om ‘backfiring’ te voorkomen.

Waar, of niet?
Het verhaal dat in Amerika de sterfte onder pasgeborenen juist toenam toen die in een bepaalde periode in de vorige eeuw geheel steriel werden gehouden, zonder huid-op-huid-contact met wie dan ook.

Eerder op deze site over De Drie Zoenen.

Eerder over De Handdruk.

Ook De Grote Blootlegger kwam al aan bod.