322. My Fair Ladies

My Fair Lady ken ik uit mijn hoofd.

De filmversie van die musical***** kwam uit toen ik negen was en zoiets vanzelf ging. Daarbij ondersteund door een langspeelplaat. Op die plaat schitterde het kristallen stemgeluid van Julie Andrews in de rol van Eliza Doolittle.
Helaas echter voor Julie was zij weliswaar fair om te zien, maar niet zo’n Lady als Audrey Hepburn. En zo kon het gebeuren dat de grote ster van de toneelversie van de musical voor de filmversie werd gepasseerd door de adembenemende Audrey.
Audrey kon op haar beurt heel wat adem sparen, omdat ze, anders dan Julie, niet goed kon zingen. Dat zingen gebeurde in het geniep door een heel andere lady. Van haar was in de aftiteling echter geen spoor, zodat we lang bleven denken dat Audrey’s sopraan bijpassend bij haar schoonheid was.
Maar nee, het was Marni Nixon, een seriële filmdubster. Zo was het ook Nixon die te horen viel als Maria in West Side Story, de film. Toen in plaats van actrice Natalie Wood, die lang in de waan werd gelaten dat haar eigen stem zou klinken.
Zelf trouwens helemaal niet ‘un-fair’, was Nixon maar één keer op het witte doek te zien en dan nog half ingepakt, als Sister Sophia in een andere Andrews-hit, The Sound of Music.

ja.m
Julie Andrews