288. Plastic XXS

Plastic is een zegen. En een ramp.

Het eerste wisten we al een tijdje, het tweede is relatief nieuw. Onze harten krimpen ineen bij het zien van een zeeschildpad, verward in plastic zakken, en bij de aanblik van een zeepaardje met in zijn sierlijke staart een wattenstaafje.
Je treurt erom dat je de zeilreis rond de wereld, die je in je dromen ooit had willen maken, nooit meer zou willen maken omdat je een nachtmerrie vreest: in de onmetelijkheid van de oceaan vast komen te zitten in ‘plasticsoep’.
Eerst betroffen onze bedenkingen vooral het visuele, daarna ‘de arme beesten die onze rotzooi binnenkrijgen’. Nieuwer is het besef dat ook wij die rotzooi binnenkrijgen. Op allerlei manieren, zoals het inademen van microvezels die loskomen uit synthetische kleding, of het binnenkrijgen van microplastics in tandpasta.

 

probleem.L
Ook een probleem als het (veel) kleiner is.

 

Niet nieuw is het besef dat gebotteld water slecht is voor je rug, voor je portemonnee en héél slecht voor de planeet. Bovendien is, althans in Nederland, kraanwater vaak beter dan wat je in de winkel koopt.
Wél nieuw, althans voor mij, is een Amerikaanse studie die de consumptie van water koppelt aan de inname van plastic. Gegeven dat flessenwater in glas er nauwelijks voorkomt, stelt dat onderzoek dat een Amerikaanse volwassen man via gebotteld water gemiddeld zo’n 127.000 partikels microplastic per jaar binnenkrijgt. Via kraanwater is dat 6000.
Beide gegevens zijn schokkend, zelfs al zouden ze niet (helemaal) kloppen. Alleen al het simpele feit dat er in kraanwater plastic zit… En dat plastic flessen niet inert zijn.

 

Kost.L
Laten liggen is het beste, (maar niet daar).

 


Zeker, het gaat hier om hoeveelheden waarbij ons stoffelijk overschot nog geen plaats verdient in de plasticcontainer. Bovendien is niet duidelijk hoe schadelijk deze inname is en zijn de Nederlandse waarden mij onbekend. Ik vlei me met de hoop dat de situatie bij ons beter is, maar toch… Het komt de afdronk van H2O niet ten goede, laat staan van water uit een plastic fles. Dat is pas echt pet.

krabbel

TERZIJDE
Eerder over plastic:
116. TASJ€S

Kraanwater thuis van bubbels voorzien is beter voor het milieu dan het kopen van ‘Spa Rood’, maar daarbij eindigt het vaak wel weer in een plastic fles. Een fles die weliswaar heel lang meegaat, maar staat die ook minder partikels plastic af dan een gewone?

In industrieel vervaardigd bier en wijn kunnen residuen voorkomen van het plastic klaringsmiddel PVPP (Polyvinylpolypyrrolidon)

27. Water!

Volgens een nieuwe studie zou de aanwezigheid van plasticpartikels in Amerikaans drinkwater twee keer zo hoog zijn als in ‘Europa’. De wereldwijde gemiddelde plasticconsumptie zou zo’n vijf gram per persoon per week bedragen.

Sommige mensen lijken zelf van plastic, vooral Amerikanen. Waarom? Geen idee.
Hun plasticinname zal het toch niet zijn…