287. Vliegtips

Onlangs voorzag de Volkskrant de lezers van vliegtips van een van hun journalisten:

Ryan.snoek.S

‘Ik neem altijd een koptelefoon (met noise cancelling-functie) mee in mijn handbagage omdat ik slecht tegen het lawaai kan op luchthavens en in het vliegtuig. (…) Ook ontmoedigt dit je vervelende buurman om een praatje met je te maken. (…)
Tabletten tegen wagenziekte gaan ook mee. Ik heb ondanks al mijn reizen nog steeds last van wagenziekte en bij turbulentie word ik snel misselijk.
Kauwgom schaf ik vooraf aan. Op Schiphol verkopen ze dit namelijk bewust niet, omdat de luchthaven niet de kauwgum van miljoenen passagiers van de grond wil krabben. Kauwgom is fijn voor je oren bij het opstijgen en dalen én ik heb graag een frisse bek.
Ook neem ik een lekker luchtje mee.(…)
Nog een extra reistip: kies altijd een windowseat. Zo bepaal jij of je opstaat tijdens de vlucht en niet de ander. Bot gezegd: jij irriteert hen en zij jou niet’.


Ik vrees dat het hier gaat om een normale vliegtuigpassagier Anno Nu.
Zelf ben ik eerder abnormaal, heb ik het idee. Zo vlieg ik zeker niet met een koptelefoon op met neighbour-cancelling functie. Sterker, ik ben zelf de buurman die een praatje met je dreigt te maken. Het negeren van iemand die vrijwel tegen mij aan zit vind ik namelijk asociaal. Bovendien biedt de speling van het lot zo aan twee mensen een kans die steeds zeldzamer is: je kan iemand ontmoeten die er een mening op na houdt die afwijkt van het eigen gelijk dat je steeds maar weer bevestigd krijgt. Vooral door algoritmes. Het is de paradox van onze tijd: in theorie met steeds meer in aanraking kunnen komen dat verschilt van jezelf en in de praktijk steeds minder.

De journalist-adviseur wordt snel misselijk en kauwt kauwgom, precies datgene waar ikzelf snel misselijk van wordt. Net als van mensen die het hebben over hun ‘frisse bek’ en het angstvisioen in die bek inzage te krijgen.

Weesperplein.M
Frisse plek


Het ‘lekkere luchtje’ dat hij meeneemt, voor in de lucht, doet mij rillen bij de gedachte in de actieradius daarvan te moeten verkeren. Wel past het naadloos in zijn streven derden te irriteren, in plaats van andersom. Daarom zit hij ook aan het raampje.
Stel je voor dat ik ooit naast zo iemand terecht zou komen. Hopelijk is het dan bij de nooduitgang. Dan reik ik even door dat luchtje heen om mijn eigen neighbour-cancelling functie te activeren.

krabbel


TERZIJDE
Inzake Kauwgom
APARTHEID
Blog 68. Beschavingsmeter