Maar ik hou me in. Als er geen alcohol in zat, dan zou ik niet te houden zijn: De Weduwe Joustra, oude jenever van Van Wees, eau-de-vie de poire en nog zo wat. Tiptop sherry!
Ik hou van lekkere dingen. En alcoholhoudende dranken zijn minder lekker als ze van dat giftige goedje zijn beroofd, of als de vorming ervan is voorkomen. Sterker, zonder alcohol zijn ze volledig lekkerloos. Raar, maar waar.
Alcohol op zich heeft op mij geen enkele feestelijke invloed. Ik voel me er niet beter door en lolliger word ik er ook niet van. Daarom probeerde ik alcoholvrij bier al meteen toen het verscheen. Clausthaler heette dat. Ruim vóór Buckler nog.
Het was zo helemaal niks dat het lang duurde voordat ik een nieuwe poging waagde. Maar je hoopt toch op De Vooruitgang en inmiddels doen vrijwel alle merken eraan. Kort geleden proefde ik op mijn wekelijkse drooglegdag een hele batterij van die verkeersvriendelijke lookalikes. Conclusie: ja, ze zijn vooruitgegaan, maar ze lijken nog steeds in de verste verte niet op het echte.
Pils van La Gastaldia. Ja!
Bier zonder alcohol smaakt zoals een stoffelijk overschot eruit ziet. Zielloos. Een priester zonder geloof, een auto zonder motor, een neushoorn zonder neus.
Nee, mijn alternatief voor alcoholvrij bier is een andere 0.0-drank die véél lekkerder is:
*
Zie ook Water!
over water als medicijn
*
TERZIJDE
Gek genoeg, in tijden van een CO2-overschot, kampt de wereld met een ernstig bubbelsprobleem.
Er bestaat een structureel koolzuurgastekort.
Water drink je in Nederland uit de kraan. De bubbels doe je er zelf bij, zolang ze er nog zijn.
Inmiddels weiger ik ook in restaurants steevast gebotteld ‘verwegwater’.
De Consumentenbond steekt de loftrompet over het klimaatneutrale 0.0.-biobier Budels.
Maar waar vind je dat? Ik verwacht nog eerder een zebra te ontwaren op het zebrapad.
Sprak net in Ierland bier- en wijnprofessionals. Zij geven hoog op van het
Deense 0.0.-bier van Carlsberg en het Russische Baltika, eigendom van
Carlsberg. (Dus hetzelfde?) In alcoholvrije wijn zien zij nog niets.
Zag recentelijk een verbluffend gesorteerde bierzaak in een verbluffend complex in een verrassende plaats: ‘Uw Bierspecialist’ in Veghel. Ruim 1500 verschillende bieren hebben ze er, maar gewone pilsjes hebben ze niet.
Het favoriete ‘bier’ van de specialist:
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused
Alcohol: 11,7%
(Klinkt allemaal wat aan de perverse kant)