217. Maanziek & Zo

Lang, lang geleden liftte ik met een schoolvriendje door Europa. Een Engelse violist nam ons mee bij de Middellandse Zee.

Het werd een lift die langer duurde dan normaal. Zo kon het gebeuren dat onze geheel geklede weldoener die twee jongens observeerde in hun zwembroekjes aan het strand. Pas jaren later, bij het zien van de film ‘Death in Venice’, viel het kwartje.
De violist verklaarde dat hij heel onrustig werd door… de volle maan. Pas bij het zien van ‘Kaos’ viel ook dát muntje.

De relatie tussen geestesgesteldheid en de natuur is fascinerend. De nieuwste ReisTip gaat over Triëst. Er wordt wel beweerd dat mensen daar gek kunnen worden van de bora, een lokale wind die de stad vaak teistert.
Ik verbleef ooit een tijdje in Suze-la-Rousse, een plaatsje dat met regelmaat wordt gegeseld door de mistral. Ook daar worden de mensen krankjorum van hun natuurfenomeen. De bora is vlagerig, de mistral zo strak als een liniaal, maar allebei waaien ze de menselijke geest aan flarden. Bijkomend probleem: die winden waaien lang en… ze wennen niet.

Hardnekkig denken mensen van ver weg vaak dat het wél went. Zoals de talloze Italianen die denken dat wij, noorderlingen, het nooit koud hebben. Uit gewenning.
Zelf zaten we een keer aan tafel bij een Zweedse psychiater, middenin de winter. Wij dachten dat ‘de Zweden inmiddels toch wel gewend waren dat het dan zo lang donker is’. Nee, dus. Ze weten het, maar het went niet. Velen kunnen er niet tegen, al zijn ze daar geboren, vertelde de zielenkenner. Zó erg is het dat de combinatie van weinig licht en veel dennenbomen donkertelijders kan doen bungelen.

In Italië is het zelfmoordcijfer traditioneel veel lager. Als gemiddelde. Echt laag zijn de cijfers vooral in het arme zuiden. In het meer welvarende noorden zijn ze hoger.
Komt dat door het weer? Aan de andere kant: als je door donkerte en kou alsmaar binnen zit, dan doet-ie zich wel voelen, maar je ziet ‘m niet: la luna, de maan. Misschien scheelt dat. De violist van toen zal het wel weten…

maan.M

Death in Venice
Film van Luchino Visconti
op basis van een novelle van Thomas Mann

Kaos
Film van de gebroeders Taviani
op basis van novellen van Luigi Pirandello
w.o.
Male di Luna – Maanziek

krabbel

TERZIJDE
Onlangs zijn voor de eerste keer in de geschiedenis alle stormvloedkeringen gesloten.
Zie op deze site inzake de Hollandse keringen:
Hans Brinker 2.0