202. FilmTips

Victoria and Abdul***

Geen geweldige film, maar wel een geweldige Judi Dench als koningin Victoria. Je denkt: ‘Good old Victoria had zichzelf niet beter kunnen spelen dan good old Judi’.
Op een gegeven moment dreigt haar complete hofhouding ontslag te nemen. Als blikken konden doden waren ze allemaal dood geweest.

Félicité***

De titel is misleidend. Geluk is in deze (te lange) film ver te zoeken. Maar hij is een must voor wie glimpen op wil vangen van het leven in de chaotische Congolese metropool Kinshasa. Uitzichtloosheid, corruptie, drank, geweld. En traaaaagheid, zelfs in de muziek.
In het begin van de film figureert een kapotte ijskast. Pas aan het eind doet-ie het. Of toch niet?

Homo Sapiens****

Kan je, zoals ik, lang kijken naar hoe een plas water opdroogt? Nee? Ga dan niet naar Homo Sapiens.
Een film die het aandurft om uitsluitend te bestaan uit een serie statische filmshots verdient alleen al daarom drie sterren. En om een film ‘Homo Sapiens’ te noemen terwijl er niet één mens in is te zien, daarvoor kan er nog een ster bij.
Wel te zien op ieder shot is de ‘schaduw’ van de diersoort genaamd ‘Wijze Mens’. En die schaduw ziet er niet feestelijk uit. We zien constructies, dingen die de mensen hebben gemaakt en daarna door hen verlaten zijn. Halsoverkop, of gaandeweg.

 

Verval1
Verval à la Homo Sapiens. (Met naar rechts nog een pizzamens?)

 


Ieder commentaar ontbreekt. Het enige dat je hoort zijn de geluiden die er in de post-homo-sapiens-decors overblijven: regen, wind, flappend plastic. Het gefladder van een al of niet radioactieve duif.
Een stapel röntgenfoto’s beweegt wat in een tochtend verlaten ziekenhuis. Bijna alsof ook de filmshots dwars door de mens heen kijken. Waar de homo sapiens letterlijk heeft huisgehouden is de erfenis treurig. Ook verval kan mooi zijn, maar de meeste constructies en dingen zijn dat niet.
Zeker, het aantal shots had minder gekund, maar fascinerend zijn ze wel.

*

TERZIJDE

N.B.
Ruwe schattingen inwonertal Kinshasa
1945 (als Léopoldville): Honderdduizend / 2016: Elf miljoen

‘Homo Sapiens’ doet denken aan het minstens zo fascinerende ‘The Sound of Insects’

Hoe breng je iets?
De Volkskrant: ‘Verkiezingsbeving’: voor het eerst rechtsere rivaal van Merkel in Duitse parlement.
Sky News: Far-right gains but Merkel wins Germany poll.


 

 

 

Verval2

Verval op z’n Duits