191. Aankoopromantiek

Mensen houden van romantisch. Ik ook. Probleem: je kan erbij gehinderd worden.

Door kennis. Of door een kennis, als die kennis van zaken heeft. Dus misschien moet je nu niet verder lezen.

Deze week viel in onze brievenbus, bekleefd met NEE/NEE, toch een reclamefolder. Om ons te lokken. Zoals met het droombrood

Toscaans donker
Donker volkoren met pompoenpitjes

Nu heb ik veel tijd in Toscane doorgebracht. Daardoor weet ik dat ‘Toscaans donker’ zoiets is als zwarte sneeuw. Toscaans brood is niet donker, niet volkoren en al helemáál niet met (pompoen)pitjes. Toscaans brood is spierwit en zoutloos bovendien. Saaier kan niet.

De Amsterdamse Uitkrant, ondertussen, weet ons te vertellen dat

‘natuurwijnen aan de hand zijn de laatste tijd. Ze grijpen terug op oorspronkelijke wijnproductiemethodes zonder chemische toevoegingen – waardoor bijkans ook de katerkans significant verkleint’.

‘Natuur’, ‘oorspronkelijk’, ‘geen chemie’. Allemaal heel romantisch. De werkelijkheid, echter, wil dat de wijnen van vandaag verbluffend veel beter zijn dan die van vroeger door iets dat men oorspronkelijk niet had: kennis. Juist daardoor is onder meer de katerkans aanzienlijk afgenomen, net als de kans dat de wijn katerig smaakt. Nogal wat natuurlijke processen zijn namelijk slecht voor wijn en niet zelden ook slecht voor de gezondheid. Daarentegen zijn chemische toevoegingen niet perse slecht. Alles is chemie. Wijn, bijvoorbeeld, bestaat vrijwel uitsluitend uit het chemische goedje H2O.
Het enige dat telt is dat wijn lekker moet zijn en niet gepaard gaat met praktijken die schade doen aan ons lijf of het milieu. Zeker, zo weinig mogelijk ingrijpen is prima, maar dat lukt juist alleen door dat wat er vroeger niet was:

knowhow.L

Het is niet romantisch, maar heel wat geïndustrialiseerde productiemethoden zijn inmiddels beter dan ‘ambachtelijke’. Steeds meer machines kunnen dingen beter dan wij. En toch, of juist als reactie, blijven wij aangetrokken worden door kreten als ‘handgemaakt’. Vaak worden we daarbij voor de gek gehouden, zoals het onvolprezen tv-programma De Keuringsdienst van Waarde keer op keer bewijst. ‘Handgemaakte chips’? In onze computers hoeven we ze niet, maar die om te eten liever wel. Toch is het niet zo dat hele legers omaatjes daarvoor dag en nacht piepers jassen. Nee, de enige die er de hand in heeft gehad is degene die met zijn hand de machine heeft aangezet. En de meeste ‘pulling‘ die te pas komt bij ‘pulled pork‘ is pulling your leg.
Natuurlijk, sommige dingen blijven handgemaakt beter. Voorlopig, en mits door de juiste handen. Maar die dingen zijn vaak onbetaalbaar. Niet getreurd. Het mooie van deze tijd is dat de kwaliteit van het industriële zo hoog is en voor iedereen bereikbaar. Niet romantisch, maar daardoor kunnen meer mensen dan ooit wat geen robot nog is gelukt: ervan genieten.

krabbel

TERZIJDE

G20
Het geweld tijdens G20-ontmoetingen moet stoppen. Wat ook moet stoppen: de G20.
.
Made in Italy
Wat is dat? Daarover wordt in Italië voortdurend strijd geleverd, niet in het minst op het pastafront. Italiaanse pastaproducenten importeren een groot deel van het daarvoor benodigde graan uit het buitenland. De Italiaanse graanboeren zijn daar tegen.

Pieperberg
In het woon-werkverkeer van een oud-collega figureerde dagelijks een hoerendame, die steevast aardappels stond te schillen. Met schort voor. Hij vond het roerend dat ze het wachten op een klant met zoiets huiselijks combineerde.
Totdat hij doorkreeg dat het onderdeel was van de act.

N.B.
De jubilerende boekhandel Evenaar heeft een Italië-etalage gemaakt…

 

etalage.L