172. Duurte

1) Als er iets goed in gaat bij 'de mensen' dan is het wel hoe duur alles is.2) Van dingen die gemiddeld zijn kijken mensen niet op.

Zo meldde de Italiaanse krant La Repubblica onlangs met een vette kop dat voedsel er fors duurder is dan het Europese gemiddelde. Bron: Eurostat.
Maar wat blijkt? Als je die bron gaat bekijken, dan ontdek je dat tussen al die gegevens ook een index is opgenomen voor de ‘Totale huishoudelijke consumptieuitgaven’. Daarbij is de gemiddelde waarde in de Europese Unie op 100 gesteld.

Waarde voor Italië: 100.

Gemiddelder kan niet. Op zich wellicht het meest interessante gegeven, maar te gemiddeld om de krant te halen.

actieprijs.M
Koopje (‘Begrafenissen vanaf…’)


Een kleine greep uit de gegevensberg van Eurostat:

Screen Shot 2017-02-28 at 19.40.29

Opvallend is de duurte in Denemarken. En dat terwijl de Denen bij enquêtes in overgrote meerderheid steevast aangeven gelukkig te zijn, in tegenstelling tot Italië. Nu moeten zeker dat soort statistieken met minstens twee korrels zout worden genomen. Zo zullen veel Italianen eerder hun tong afbijten dan toe te geven dat het goed met ze gaat. Dat vinden zij de goden verzoeken. Omgekeerd wordt in andere landen bijna standaard verwacht te verklaren dat het je goed gaat, of de waarheid te zeggen. Kortom, de Europese Unie is op meerdere fronten niet uniform. Maar toch…

krabbel