150. Boerkini

Tropische herfst verlengde dit jaar het strandseizoen en daarmee de kans op het spotten van een boerkini.

Dat combi-woord is verwarrend, maar het blijft wél hangen. De boerkini doet vermoeden dat het een kruising is tussen een bikini en een boerka, maar mist de essentiële eigenschappen van allebei. Het lijkt in niets op het textielbesparende kledingsetje en anders dan bij de boerka blijft het gezicht zichtbaar.
In feite is de boerkini gewoon een zedig badpak waarin veel islamitische vrouwen in het openbaar te water kunnen gaan. Het is een creatie die lang geleden ook bij niet-islamitische vrouwen in de mode had kunnen zijn. Uit vrije wil gedragen is er niets mis mee. Sterker: de boerkini bedekt veel, waardoor ook nogal wat strandgasten die nu nog minimaal gekleed gaan (m/v) er in zo’n creatie visueel op vooruit zouden gaan.

Tussen twee extremen hoort niemand zich te bemoeien met de kleding van een ander. Die extremen zijn het compleet onbedekt laten van het lichaam en het (vrijwel) compleet bedekken ervan. Naaktlopen hoort verboden te zijn op grond van zedelijkheid, het bedekken van het gezicht op grond van veiligheid. Vanwege dat laatste zou het dragen in de openbare ruimte van bijvoorbeeld een boerka verboden moeten zijn. Gezichten zeggen veel. Daarom moet je ze kunnen zien, ze kunnen ‘lezen’. Een donkere XL-zonnebril is op het randje, omdat ook ogen veelzeggend zijn. De nikab, waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn, en vaak maar amper, is over de rand.
Een gewone hoofddoek is 100% oké. Zeker, zelf kan ik het er plaatsvervangend benauwd van krijgen, vooral als zo’n doek gemaakt lijkt van 100% niet-ademend materiaal, maar dat doet er niet toe. Binnen de genoemde grenzen moet iedereen kunnen dragen wat hij of zij wil. (Bovendien blijkt de hoofddoek vaak handig als ‘mobielhouder’).
Na enkele aanslagen, met name door vermomde mannen, is zelfs in sommige islamitische gebieden de boerka echter taboe. En het is ook niet voor niets dat het levensgevaarlijk is bepaalde wijken in Napels binnen te rijden met een integraalhelm op. Je loopt er de kans neergeschoten te worden als de wijkbewoners (clanleden) niet kunnen zien wie je bent en hoe je gezicht staat.

bedekking.l
Italiaanse bedekkingswijzen (3x)


Het willen verhullen wie je bent is van alle tijden, terwijl het alom gewaardeerde tegendeel in onze taal al sinds de riddertijd bestaat in de uitdrukking ‘met open vizier’.
De boerkini is een badpak met open vizier. Maar onlangs zouden foto’s hebben laten zien dat Franse politiemannen een vrouw op het strand dwongen haar boerkini uit te doen. Te walgelijk voor woorden. Over de vraag of het echt zo was heerst inmiddels verwarring. Maar belangrijker nog is dat een enquête zou hebben uitgewezen dat slechts zes procent van de Fransen een boerkini-verbod een slecht idee vindt. Als dát waar is, is het nog schokkender, net als de verklaring van de Franse premier dat ‘de boerkini onverenigbaar is met Franse waarden’. In dat geval kunnen die waarden in de prullenbak.

Ik ken een Ier die graag in Frankrijk zou willen wonen ‘als er maar geen Fransen woonden’. In elk geval geven ze je met regelmaat de indruk er alles aan te doen om dat imago zo te houden.

krabbel

Zie ook:

NL in F

N.B
Ook in sommige Nederlandse en Belgische zwembaden is de boerkini niet toegestaan.

Beter zou zijn: ‘burkini’
Door de actuele schrijfwijzen ontstaat alleen maar verwarring.
‘Een boerkini, is dat een bikini voor boeren (m/v)?’
Zie ook: ©log 53. Feminist (m/v)