73. Erbarme dich

Heb erbarmen. Ook met de 'MP' zelf.

Muziek voor de eeuwigheid gaat eeuwig mee. Je kan het oneindig vaak horen, je krijgt er nooit genoeg van.
Geen beter voorbeeld dan de Matthäus-Passion. Maar bij ons, in Nederland, zijn we toch wel aan het overdrijven. Zo is er alleen al een dirigent die met zijn ensemble de ‘MP’ dit jaar ne-gen-tien keer uitvoert. Negentien, 19, XIX! In drie weken. Dat mag toch wel met recht ‘industrieel’ heten. LegbatterijBach. Heb erbarmen!

CH.XM

Mijn eerste MP zag ik op de televisie, als kind. Hoewel, eigenlijk keek ik níet. Ik kreeg er een staart van.
‘En als je groot bent mag jij ook mee!’, beloofde mijn moeder, vlak voor ze koers zette naar de Grote Kerk van Naarden. Op Goede Vrijdag. Vaste prik. Velen deden/doen dat met dezelfde vanzelfsprekendheid als waarmee ze op kerstavond naar de nachtmis gaan. Omdat het zo hoort.
Maar ik dacht: ‘An me hoela!’ Iets saaiers op deze planeet bestaat er niet. Vooral die aria’s! Alles maar herhalen, en weer, en weer, alsof je helemaal achterlijk bent.

Nou ja, inmiddels ben ik ontelbaar MP’s verder en eerder nog meer MP-hongerig dan minder. En ik ben eruit: de beste, de onovertroffen, je zou zelfs zeggen ‘Niet Meer Te Overtreffen MP’ is ter wereld gekomen.
Waar? In Keulen. Wanneer? Op 02-04-2010. Met wie? Koor en orkest van het Collegium Vocale Gent.
Dirigent: PH. Geweldig. Tränentrekkend prachtig. Mooier kan niet.

En toch gaat de MP-carroussel ieder jaar weer draaien. Daarbij maken in het centrum van de Hollandse MP-cultus nu ook twee absolute sterren van het Keulse hoogtepunt hun opwachting: Dorothee Mields (sopraan) en Stephan MacLeod (bas-bariton). Die laatste gaat bovendien de leiding nemen. Foutje. Meemusicerend dirigeren is net als smartphonend autorijden. Het kán goed gaan…, maar nooit zo goed als zonder multitasking. Dus: niet doen.

Hij doet het toch. Negen keer. Acht keer teveel. Maar als er iemand een Stephanfan is, dan ben ik het.

krabbel

N.B.
Voor de aria ‘Geduld’ is, nog steeds, een bovenmenselijk geduld nodig.

Zie inzake ‘PH’: Cacciucco, het boek, p.229 e.v.

Eerder verscheen op deze site:
Bach tussen de ruïnes