72. Het ‘nieuwe’ RIJKS

Over het Rijksmuseum.

spatie.M

Kennelijk is de naam ‘het Rijks’ al zo ingeburgerd dat het herboren Rijksmuseum zich nu RIJKS MUSEUM noemt. In twee woorden.
Foutje, maar dat mag de pret niet drukken. Het ‘nieuwe’ RIJKS is geweldig. Opstelling, belichting, belettering. Alles één groot feest. Probleem: het feest is té groot. Oplossing: veel kleine beetjes.
Zoiets nam ik me ook bij het ‘oude’ Rijks al voor, maar vervolgens kwam het daar nooit van. Nu wel. Het leverde een aantal notities op die de komende tijd op deze site zullen verschijnen.
Uiteraard zijn die notities persoonlijk, maar in elk geval kunnen ze je op het idee brengen ook zelf het RIJKS eens te gaan bekijken van onder tot boven.

Voor degenen die ik ken die dat niet kunnen (en ook voor hen die ik niet ken) zijn vrijwel alle genoemde werken voorzien van links met de beeld-database van het museum. Zo valt dat alles ook te bekijken voor wie thuis moet of wil blijven.

‘Het Nieuwe RIJKS’ ziet het licht in vier afleveringen, om de week afgewisseld met de serie ‘Details uit Het Paradijs’. Klik hier voor Deel 1.
Tegelijk met de eerste aflevering verschijnt in de rubriek ‘Extra’ mijn nu dertig jaar oude artikel over de evacuatie van het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog:

De Nachtwacht op zwerftocht.

Enkele RIJKS-cijfers:

Heropeningsjaar 2013 (vanaf april)

Bezoekers Museum: 2.246.122
Unieke bezoekers website: 4.321.876
Medewerkers: 481

Rijks.1.L

Aanbevolen:

Het Nieuwe Rijksmuseum – De Film

Een productie van, diepe buiging, Oeke Hoogendijk

(Nog veel beter, een monument op zich: de vierdelige tv-serie).

krabbel