48. SMUPID of SMILLY?

Naar keuze. Het komt namelijk op hetzelfde neer.

Eigenlijk is het geen nieuws. Het was al bekend dat je voor het bezitten van smart gadgets zelf niet smart hoeft te zijn. Probleem: hoe slimmer het apparaat, hoe dommer je te kijk staat als je dat ding dom gebruikt. Neem de atoombom.
Kortom, je blijkt stupid. Of silly. Naar keuze. En Smart + Stupid = Smupid, Smart + Silly = Smilly. Voilà.
Oké, veel Nederlands is er op die manier niet bij. Soit.

Ondertussen wordt naar dom gedoe met slimme dingen door slimme mensen onderzoek gedaan. Al heb je je voor bepaalde conclusies geen wetenschappers nodig, zou je zeggen. Zoals:

Smartphoning + Autorijden = Levensgevaarlijk

Dove.M

Dat kan iedereen bedenken. Er ontgaat je dan al gauw wat er echt toe doet. Toch is het goed dat er inmiddels met wat cijfers kan worden gestrooid.
Zo werd er in 2013 in Amerika van uitgegaan dat er op elk willekeurig moment overdag zo’n 660.000 mensen tijdens het autorijden niet handsfree belden en er zo’n 160.000 deden aan, laten we zeggen, ‘super-smupid multi-tasking’: rijden en tekst invoeren tegelijk. Resultaat van dit alles: een kwart van de 35.000 Amerikaanse verkeersdoden in een jaar.
Wèl handsfree bellen helpt trouwens weinig. Uit onderzoek blijkt dat alleen al het luisteren naar iemand (die niet bij de bestuurder in de auto zit) de kans op een ongeluk verviervoudigt. Veel Amerikaanse bedrijven verbieden hun werknemers dan ook ieder gebruik van een (smart)phone tijdens het rijden. Daarbij worden ze niet alleen gedreven door de wens dat hun personeel niets zal overkomen, maar ook (vooral?) door de angst voor claims. They’re not stupid.

 

smart.M
Smartphoneproof

 


In de categorie ‘Dom Bezig’ kunnen trouwens ook deelnemers aan langzaam verkeer worden opgenomen. Met als topper:

Smartphoning + Koptelefoon + Fietsen

Wat te doen? Strafbaarstelling, prima. Verzekeringen die niet uitbetalen, logisch. En smart people werken aan smart solutions, zoals het automatisch laten stoppen van applicaties zodra er een bepaalde snelheid wordt bereikt.

 

Twijfel.S
Te snel

 


Terwijl er altijd nog die low tech-oplossing voorhanden is:

Wees niet smupid. Of smilly.