39. PvdN

Soms moet je gewoon voor je medemens in de bres springen: we hebben al de Partij voor de Dieren, het is nu hoog tijd voor een Partij voor de Nieuwslezers.

Op een Italiaanse televisiezender begonnen ze ermee: staande nieuwslezers. Goed, het was crisistijd, dus je verwachtte ieder moment het nummer van een bankrekening in beeld, waar je kon doneren. Voor een stoel. Voor iets behoorlijks achter dat bureau waar de ongelukkigen steevast naast stonden. Maar dat rekeningnummer kwam niet. In een land waar transparantie vaak ver te zoeken is, moest dat onverhulde staan iets uitstralen alsof ze, althans bij dat journaal, niets hadden te verbergen.
En staan is modern. Ook bij het NOS-Journaal doen ze het inmiddels. In een giga-studio staan ze naast een micro-tafeltje waar zelfs een iPad bijna nog op uitsteekt. Het glaasje anti-hoestwater kan er amper bij.
Zo staan ze daar te spataderen. Pure nieuwslezerskwelling. Als kijker word je er helemaal onrustig van. Laat die mensen toch lekker zitten, net als wij! Maar nee, ook bij RTL zijn ze er nu mee begonnen. Daar dan wel vanachter een royaal ‘voorzetstuk’. Dat is tenminste iets. Want ook sommige nieuwslezers (m/v) hebben wel degelijk iets te verbergen: knikkende knieën, verkeerde schoenen, of een figuur dat niet klopt van top tot teen.

onderkant.M

Veel mensen zien er voor de helft beter uit dan helemaal. Bij nieuwslezers is dat doorgaans de bovenkant. Bovendien heb ik mij laten vertellen dat de onvolprezen Rick Nieman van RTL onder dat onberispelijke jasje weleens/vaak?/altijd? gewoon zijn spijkerbroek aan had. Mooi. Gun ze dat nou! En gun ons, kijkers, alleen een blik op het bovenste beste deel.

krabbel