ReisTips 31

ReisTips

31

bij de fietsserie

De Groene Weg’

naar de Middellandse Zee

Deel 2

(Links onder alle blauwe tekst)

– Opvallend: de Franse en Duitse spoorwegen zijn fietsvriendelijker dan die in fietsland Nederland. In beide buitenlanden is fietsvervoer in regionale treinen gratis en bovendien zijn de fietscompartimenten, anders dan bij de NS, ook echt voor fietsen geschikt.

– Je zou willen dat accommodaties ook vermelden of ze beschikken over horren. Muggen zijn van alle tijden, ook altijd al irritant geweest, maar met de klimaatverandering komen er alleen maar meer soorten bij, waaronder ziektendragende.

Toch zijn horren vaak afwezig. Eén hotel bood in plaats daarvan, tegen betaling, spuitbussen aan bij de receptie. Andere doen aan ‘anti-muggenstekkers’. Maar dat anti-muggenmiddelen pro-mens zouden zijn gaat er bij mij niet in. Zelf een klamboe meenemen is dus een goed idee.

In Frankrijk ben je bij de zogeheten ‘Chambres d’hôtes’ bijna altijd goedkoper uit dan in hotels en soms zelfs beter. Vaak leuker.

BOSSIEU

La Maison du Grand Bossieu

Vrijwel perfect. Hier wil je graag nóg een dag blijven, helemaal als Noémie een gratin dauphinois voor je maakt zoals haar moeder dat doet.

*

Verderop

*

CHAZEY-sur-AIN

Restaurant Auberge du Mail

Simpel zoals je het wil. Chef Frédéric Pisk mag dan Oostenrijkse roots hebben, Franser kan-ie niet. Bovendien mag hij aanspraak maken op de titel ‘Kikkerbillenkampioen’.

*

Doe-het-zelf ook goed.

*

ROMANS-sur-ISÈRE

Chambres d’hôtes Sylvie Baron

Slechts twee kamers, in hartje centrum. Speciaal geschikt voor liefhebbers van de Franse taal. Gastvrouw en cultuurgids Madame Baron is daarin een expert.

*

ARLES

Hotel La Muette

Heel aangenaam klein hotel in het centrum, gerund door schatten.

*

PARIJS

Terminus Nord

Soupe à l’oignon

Fascinerende culinaire machine die meer dan zeventien uur daags doordraait, naast het belendende treinstation Gare du Nord.

Stressloos is dat niet: het vonkt tussen onze correcte ober en een incorrecte gast. Even later zien we de ober de zaak verlaten, met een gezicht op onweer.

Ik vraag zijn opvolger diens aangebrande collega te complimenteren: ‘Je kan niet alles pikken van een klant’.

De ‘verse’ ober: ‘Wij hebben een heel moeilijk beroep’.

Onbedoeld gevolg: wij konden niet meer kapot.

En dat kwam, bij onze ’tijdreklunch’, heel goed uit…

TERZIJDE

– Bij heel wat adressen kan je niet vóór vieren (of vijven) terecht.

– Herontdekt: de typisch Provençaalse ‘bleekscheetrosé’.