411. Poetin Varia

– Afgelopen week Deel 1

Iemand die ik ken hoorde in een deeltaxi een medereiziger zeggen: ‘Eerst corona en nu Oekraïne! Ik luister er niet meer naar’.

Dat gaat, behalve voor de valse gemoedsrust, niet helpen, maar ergens snap ik het wel.

Deze site is net vele ‘Corona Varia’ voorbij en dan dient ‘Ploertin’ zich vrijwel aansluitend aan als nieuwe varia-kandidaat. Give me a break!

– Niet dat Ploertin nieuw is, integendeel. Maar eerst was hij nog gewoon Poetin. Ploertin werd hij pas gaandeweg. Of niet? Je bent geneigd in Poetin het standaardmodel te zien van iemand die te lang aan de macht is, met alle perverterende gevolgen van dien. Misschien klopt dat, maar wie weet is hij niet anders dan consistent en hebben wij, deels misleid door zijn grijsheid, nooit willen geloven dat hij geloofde wat hij zei.

Gelijkgestemde zielen / NL (doordeweeks detail)

– Mensen als Silvio Berlusconi en Donald Trump zijn niet grijs, maar net als bij Poetin vraag je je ook bij hen af of ze werkelijk geloven wat ze uitkramen. Gezien het hoge onzingehalte lijkt het onwaarschijnlijk, maar als je ze bezig ziet zou je bijna, of helemaal, denken van wel.

(Beiden zijn trouwens – toeval? – maatjes van P.)

– Sancties lijken op gevangenisstraf. Mensen voor straf opsluiten in een gevangenis, is op zich geen goed idee. Doorgaans komen ze er slechter uit dan ze erin gaan. De belangrijkste reden voor gevangenisstraf is bevrediging. De rest van de maatschappij wil de gestraften ook echt gestraft zien. Opgesloten. Dat voelt goed.

Met sancties is het precies zo. Je wilt dat ‘de Russen’ hun trekken thuis krijgen. Ook ik voel dat, als wraak op mijn onmacht, terwijl ik weet dat sancties maar zelden de uitwerking hebben die wordt beoogd. Doorgaans raken sancties alleen degenen die je juist niet in eerste instantie wilde straffen. Behalve als je denkt, en daar zit misschien iets in: ‘Een land heeft de leider die het verdient’. De leider die bij ze past. En, zo niet, dan moeten ze die leider uit de weg ruimen. Laten ze dat na, dan zijn ook de sancties passend.

– Die sancties moeten in stand blijven zolang Russische troepen zich bevinden op Oekraïens grondgebied. Sterker, die sancties moeten niet worden opgeheven voordat Rusland zich akkoord verklaart met het doen van herstelbetalingen, om de schade te vergoeden die het land heeft aangericht. Zelfs als dat in de praktijk gelijk staat met Sint Juttemis.

– In de tussentijd is een land dat door Ploertin en de door hem veroorzaakte sancties tot de bedelstaf wordt gebracht een extra risico. Omdat een kat in het nauw…

– Door de agressie waarmee Oekraïne te maken heeft en de sympathie die dat oproept, zou je bijna vergeten het tot voor kort zelf een door-en-door corrupt land was.

Kan een wederopbouw ook op dat terrein iets (goeds) betekenen?

– Mea culpa: de huidige president van dat land heb ik ernstig onderschat. Net als bij B-acteur Ronald Reagan kon ik niet geloven dat een andere acteur, die eerder een rol speelde waarin hij van gewoon burger president werd, als echte president iets voor kon stellen. Zelfs al spelen ook gewone politici vaak ‘een rol’. Maar in zijn huidige act is de huidige president juist heel geloofwaardig. Daarbij wellicht – fascinerend – deels geholpen door zijn acteurstalent, maar ook door tegelijkertijd echt te zijn.

– Het slechtste motto ooit is het beginsel: ‘Right or wrong, my country‘. ‘Mijn land is heilig’, of het nu goed doet of kwaad. Die kreet mag van oorsprong Amerikaans zijn, maar is van kracht in heel wat landen. Terwijl écht patriottisme juist vereist het eigen land te bekritiseren als het het juiste spoor bijster raakt.

Gelijkgestemde zielen / NL (koningsdagdetail)

– Afgelopen week Deel 2

Ik sprak een historicus met veel kennis van de wereldoorlogen I en II. Hij voorziet nu dat wat ik als onwetende niet weten wil: Nr.III.

– Onlangs ontmoette ik een Zweedse berenjager. Hij zei: ‘Beren zijn net mensen. De ene maakt er geen punt van als mijn hond vlak voor hem staat, voor een andere is een afstand van tien meter nog niet genoeg en voor weer een andere vijftig’.

Hetzelfde geldt voor de afstand tussen Rusland en de NAVO. Rationeel is verdedigbaar om te zeggen: ‘De NAVO is geen offensief-, maar een defensief verband. Dus heeft Rusland niets te vrezen. Bovendien is Oekraïne een soeverein land dat zelf mag beslissen’.

Prima, in theorie. Maar ook een Russische beer is onvoorspelbaar.

TERZIJDE

Biden’s Big Blunder

Door te wijzen op Poetins onhoudbaarheid als leider ontnam hij eventuele uit-de-weg-ruimers in het Russische kamp de geloofwaardigheid om dat hoognodige te presenteren als hun eigen idee en verminderde zo de kans daarop. Onvergeeflijk.

Help!

Rusland laat zich regeren door een psychopaat, het machtigste land ter wereld beurtelings door iemand ‘over de datum’ en een gehaarlakte nitwit.

Allemaal geen partij voor Xi.